Tarifele la energie electrică și la gazele naturale ar putea rămâne plafonate și după 1 aprilie. Ministerul Energiei vrea să prelungească schema de sprijin, în contextul în care energia vândută la bursă a devenit tot mai scumpă odată cu răcirea vremii. Furnizorii nu sunt însă de acord cu inițiativa și amenință că se retrag din piață.
Schema de plafonare și compensare a tarifelor la energie expiră la 31 martie. Dar consumatorii ar putea beneficia de prețul plafonat la gaze naturale de 31 de bani / KWh încă un an.
Tarifele la energie electrică, în prezent între 68 de bani și un leu și 30 de bani / KWh, în funcție de consum, ar urma să fie prelungite cel puțin trei luni.
Ministerul Energiei vrea să protejeze consumatorii de eventualele scumpiri care pot să apară după 1 aprilie, când piața ar fi trebuit reliberalizată. Dar și să se asigure că stocurile de gaze naturale pentru iarna următoare vor fi refăcute la un preț accesibil.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Prețurile gazului au crescut la nivel european cu 40%, a crescut și prețul la energie electrică cam cu 25%. Într-un asemenea context de instabilitate, ar fi imprudent din punctul meu de vedere să renunțăm cu totul la această schemă.
Furnizorii de energie nu sunt însă de acord cu prelungirea schemei de plafonare.
Laurențiu Urulescu, președinte Asociația Furnizorilor de Energie din România: Decontările pentru schema de ajutor a consumatorilor nu s-au făcut. Noi credem că undeva între 8 și 9 miliarde ar fi sumele aferente anului trecut. Din păcate, am văzut că la buget s-a dat către Ministerul Muncii și Ministerul Energiei câte 1,5 miliarde, departe de suma necesară. Când nu ai bani să plătești datoriile nu e corect să te îndatorezi mai mult.
Furnizorii au pregătit deja ofertele pentru perioada de după 1 aprilie, când se așteptau ca piața să fie reliberalizată. De exemplu, în București, tarifele la gazele naturale variază de la 30 de bani la 36 de bani / KWh, în funcție de ofertă.
Prețurile la energie electrică încep de la 68 de bani și pot să ajungă la 1,39 lei / KWh, în funcție de consum.
Analiștii consideră că în perioada de prelungire a schemei de plafonare trebuie găsită o soluție de viitor pentru consumatorii cu venituri mici. O soluție luată în considerare e acordarea de carduri pentru energie.
Anca Sinea, coordonatorul Observatorului Român al Sărăciei Energetice: Acele persoane care vor ajunge într-o situație de vulnerabilitate vor primi în mod anual o sumă de bani, fie pentru plata facturii la energie fie pentru lucrări de investiții în eficientizarea energetică a locuinței.
Proiectul de act normativ pentru prelungirea schemei de plafonare a tarifelor la energie ar urma să fie făcut public vineri.
sursa: TVR
20.02.2025