Unul dintre cei patru candidaţi în alegerile prezidenţiale din Turcia, care au loc la 14 mai, Muharrem Ince, a anunţat că-şi retrage candidatura

Adaugat la data mai 13, 2023 cu niciun comentariu

Muharrem Ince: “Îmi retrag numele din candidatura prezidenţială. Mă retrag din cursă. Fac asta pentru ţara mea.”

Muharrem Ince a fost de mai multe ori acuzat că fragmentează opoziţia – şi tocmai de aceea i s-a cerut demisia, pentru ca principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, să aibă mai multe şanse în faţa actualului preşedinte Recep Tayyip Erdogan. Acesta s-a abătut de la principiile seculariste ale statului turc şi limitează drastic libertatea de exprimare a opozanţilor şi a presei.

Într-un sondaj realizat de institutul Konda, înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc duminică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este devansat cu cel puţin cinci puncte procentuale de principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu.

Conform sondajului, Erdogan este susţinut de 43,7% dintre alegători, iar Kiliçdaroglu de 49,3%, ceea ce ar însemna că acestuia din urmă i-ar lipsi foarte puţin până la majoritatea necesară pentru a câştiga în primul tur. Cei doi ar urma să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Kemal Kiliçdaroglu este liderul celui mai important partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP).

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din Turcia au loc la trei luni după un devastator seism, soldat cu peste 50.000 de morţi şi milioane de oameni fără adăpost, iar ţara se confruntă de ani buni cu probleme economice.

13.05.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu