Un tânăr de 20 de ani s-a suit într-o locomotivă staţionată și a plecat cu ea la plimbare

Adaugat la data mai 12, 2023 cu niciun comentariu

Incidentul s-a petrecut miercuri după-amiază, în stația Medgidia, iar locomotiva implicată aparține companiei Grup Feroviar Român. Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore.

În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere sau semnalizare falsă.

Tânărul a intrat în cabina de conducere, a ridicat și conectat pantograful, după care a pus locomotiva în mișcare. Aceasta a ajuns apoi pe o altă linie, unde s-a oprit. Incidentul se putea transforma într-un dezastru, dacă locomotiva ar fi intrat pe linia de circulație a unui alt tren de călători sau marfă, mai arată ClubFeroviar.ro.

Tânărul care a pus locomotiva în mișcare a fost reținut de Poliția Transporturi Feroviare Medgidia. Potrivit Instrucției Personalului de Locomotivă, locomotiva trebuie să fie asigurată contra pornirii, deconectată de la sursa de energie și încuiată.

Surse din cadrul CFR Călători au declarat însă pentru ClubFeroviar.ro că locomotivele companiei nu pot fi încuiate, pentru că „niciuna nu are încuietori”.

Urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public,  CFR SA  a transmis că  trenul privat de marfă a sosit în stația CF Medgidia în data de 9 mai 2023, la ora 21.15, la linia 10, stația Medgidia fiind stație terminus, vagoanele urmând să intre pe o linie industrială, cu o locomotivă Diesel. Astfel, mecanicul a detașat/decuplat locomotiva electrică din compunerea garniturii, aceasta fiind garată pe linia 15, linie de manevră.

Sursa citată menționează că,  doar în momentul remizării locomotivei mecanicul este obligat să informeze în scris impiegatul de mișcare din stația CF respectivă, înscris oficial care atestă faptul că mecanicul și-a terminat activitatea și a asigurat locomotiva pe linie, astfel încât aceasta să nu poată fi deplasată. În cazul de față, mecanicul de locomotivă nu a anunțat în scris remizarea locomotivei, iar în momentul în care angajatul de la Postul 1 Mișcare a observat că locomotiva s-a pus în mișcare, s-a deplasat imediat în zona respectivă și a constatat că la bord se afla o persoană străină, moment în care a solicitat telefonic prezența reprezentanților Poliției TF la fața locului.

Cazul înregistrat miercuri 10 mai 2023, în stația CF Medgidia, face obiectul unei anchete penale desfășurate de organele abilitate, urmând ca după finalizarea anchetei, SRCF Constanța să recupereze de la operatorul privat de marfă contravaloarea pagubelor materiale produse la două aparate de cale talonate, se arată în comunicatul CFR.

12.05.2023

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu