Un român din patru se află în „sărăcie severă” – raport Eurostat

Adaugat la data aprilie 16, 2016 cu niciun comentariu

Aproape un sfert din populația României se luptă cu sărăcia severă, susține, cu date statistice, buletinul Eurostat.

În 2015, nu mai puțin de 4.886 de milioane de români se luptau să răzbească de la o zi la alta, aflându-se în incapacitatea de a-și achita facturile lunare, de a-și asigura încălzirea locuinței sau de a pleca în concediu măcar o săptămână pe an. Un sfert din locuitorii țării noastre se zbăteau, potrivit terminologiei Eurostat, în „sărăcie severă”.

În clasamentul Biroului European de Statistică, România ocupă locul II, fiind devansată doar de Bulgaria, care are o rată a sărăciei de 34,2%. Cifrele însă vorbesc în defavoarea țării noastre, fiindcă numărul bulgarilor în sărăcie severă este de aproape două ori mai mic decât numărul românilor aflați în aceeași situație.

Raportat însă la anii precedenți, România a înregistrat progrese. În 2012, de pildă, rata sărăciei extreme era de 29,9 procente. În 2013, a scăzut la 28,5, iar în 2014 ajuns la 26,3%. Trendul a rămas așadar unul de scădere constantă.

La capătul opus al clasamentului Eurostat, se află Estonia, o țară tot din fostul bloc comunist. Aici 4,5% (adică doar 58 de oameni) suferă din pricina sărăciei severe.

În cifre absolute, cei mai mulți oameni aflați în sărăcie severă s-au aflat, în 2015, în Italia. Țara număra 6.982 de milioane de persoane în această situație, în procente ajungând la 11,5%.

Potrivit statisticii europene, la nivelul UE, peste 41 de milioane de oameni – 8,2% din populația uniunii – se aflau în sărăcie severă.

sursa: www.semneletimpului.ro

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu