Un document de la Vatican arată că papa Pius al XII-lea a știut de Holocaust încă din 1942

Adaugat la data septembrie 18, 2023 cu 1 comentariu

Papa Pius al XII-lea a cunoscut detalii despre exterminarea evreilor încă din 1942, conform unei scrisori descoperite în arhivele Vaticanului care contrazice poziţia oficială conform căreia informaţiile pe care le-a avut în acea perioadă despre Holocaust erau vagi şi neverificate, transmite duminică Reuters.

Scrisoarea îngălbenită, bătută la maşina de scris, a fost reprodusă în ediţia de duminică a cotidianului italian Corriere della Sera. Descoperirea ei este semnificativă pentru că a fost făcută chiar de un arhivist al Vaticanului şi a fost făcută publică cu susţinerea oficialilor de la Vatican.

Scrisoarea, datată 14 decembrie 1942, a fost scrisă de părintele Lother Koenig, un iezuit implicat în rezistenţa antinazistă din Germania şi a fost adresată secretarului personal al papei, părintele Robert Leiber, de asemenea un german.

Arhivistul de la Vatican Giovanni Coco a declarat pentru Corriere della Sera că importanţa acestei scrisori este „enormă” pentru că atestă faptul că Vaticanul dispunea de informaţia că lagărele de muncă erau de fapt fabrici ale morţii.

În scrisoare Koenig îi spune lui Leiber că sursele au confirmat faptul că aproximativ 6.000 de polonezi şi evrei sunt ucişi zilnic în „cuptoarele SS” de la lagărul Belzec, din apropiere de Rava-Ruska, care pe atunci făcea parte din teritoriul polonez ocupat de nazişti, iar în prezent este parte din vestul Ucrainei.

sursa: G4Media

18.09.2023

5.463 Comentarii

  1. Papa Pius al XII-lea a avut partea sa de responsabilitate în ceea ce privește Holocaustul, această scrisoare dovedind că el știa mai mult decât ceea ce se spunea public. Acest document a fost prezentat oficial de Vatican și este în mod clar o mare dovadă de schimbare pentru viziunea publică despre acest Papa. Oricât de mare s-ar fi efortul lui de a ajuta victimele, acest document atestă faptul că acest lucru nu se compara cu responsabilitatea exactă a Papa și a altor lideri în acea perioadă.

Lasa un comentariu