Uimirea oamenilor de ştiinţă: se topeşte mai repede decât se credea

Adaugat la data mai 26, 2015 cu niciun comentariu

26.05.2015

Ghețarii din Antarctica se topesc într-un ritm îngrijorător, chiar mai repede decât prevedeau oamenii de ştiinţă ceea ce va contribui la ridicarea nivelului mării.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Bristol (Regatul Unit) a analizat datele obţinute de satelitul CryoSat şi a observat o creştere bruscă în ceea ce priveşte topirea gheţarilor, într-o zonă până de curând stabilă. În ultimii ani, gheţarii din partea de sud a Antarcticii au scăzut cu până la 4 m/an în unele locuri, aruncând în ocean aproximativ 56 de miliarde de tone de gheaţă/an, notează BBC.

Oamenii de ştiinţă de la Bristol afirmă că nu există schimbări importante în ceea ce priveşte ninsorile sau temperatura aerului, motiv pentru care susţin că topirea gheţii ar putea fi rezultatul încălzirii apelor oceanelor, relatează eldia.es. Se pare că temperatura apelor este de 1-2º C, suficient de caldă pentru a topi partea inferioară a gheţarilor.

Dr. Paul Holland de la British Antarctic Survey (BAS) spunea că descoperirile recente reprezintă un progres în studiul acestui fenomen: „Este interesant faptul că acum ştim că există două procese diferite care provoacă subţierea banchizei Larsen C”, referindu-se la încălzirea aerului şi la cea a curenţilor de apă, care fac ca topirea să aibă loc atât la suprafaţă, cât şi în apă, notează europapress.es. Antarctica este una dintre zonele care experimentează cea mai rapidă încălzire la nivel global, înregistrând o creştere a temperaturilor de 2,2º C în ultimii 50 de ani.

Experţii prevăd ca până în anul 2100 banchiza Larsen C să se fragmenteze şi să se topească – aşa cum s-a întâmplat cu vecinele ei, Larsen A şi B, în perioada 1995-2005 – sau chiar înainte. Acest lucru va contribui la creşterea nivelului mării din Antarctica şi de asemenea la cel al tuturor mărilor şi oceanelor. Potrivit lui David Vaughan, glaciolog la BAS, nivelul mării în anul 2100 va fi cu 50 cm mai mare decât în prezent.

Fascinat de tehnologie, directorul de creaţie suedez Kalle Ljung a petrecut iarna trecută 16 zile în Antarctica unde a filmat un video cu ajutorul unei drone. Pe lângă obiectivul său de a demonstra că se pot realiza documentare de calitate mai uşor şi cu metode prietenoase cu mediul (fără elicoptere care să polueze), el a vrut să atragă atenţia asupra a ceea ce se întâmplă în Antarctica şi să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul încălzirii globale şi efectele acesteia, notează dailybusiness.ro. „E un loc unic pe Pământ, care dispare încet-încet, care se topeşte din cauza încălzirii globale. Am încercat să transmit un sentiment de melancolie cu acest film”, spunea Ljung. Cu toate că situaţia este tristă, imaginile filmului sunt cât se poate de frumoase.

sursa: semneletimpului.ro
foto: dcnews.ro

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu