SUA. Organe pentru transplant transportate cu drone

Adaugat la data mai 04, 2019 cu niciun comentariu

Lupta cu timpul e cea mai grea, atunci când e vorba despre transplanturi. Uneori, după ani de așteptare, când în sfârșit se găsește un organ pentru un pacient, apare o alta problemă: cât de repede ajunge organul la suferind. Dronele ar putea fi o speranță. În Maryland, Statele Unite, a avut loc primul transport de acest gen.

Specialiștii de la Universitatea din Maryland au trimis cu drona un rinichi la un centru medical. Este prima misiune de acest gen și a fost un succes.

E un model special de dronă, echipată cu sisteme de păstrare și monitorizare permanentă a organului. Micul aparat de zbor are nenumărate sisteme de siguranță, astfel încât dacă cedează o componentă, funcția e imediat preluată de o alta.

Drona a parcurs o distanță scurtă – 4,5 kilometri, iar zborul a durat 10 minute. Rinichiul a ajuns la o femeie, care era pe lista de așteptare de mai multă vreme.

În prezent, organele sunt transportate de companii specializate cu avioane obișnuite. Apare și problema transportului de la aeroport la spital, ținând cont că, în localitați, sunt frecvent ambuteiaje.

04.05.2019

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu