Studiu: Altruismul atenuează impactul fizic al durerii

Adaugat la data mai 30, 2023 cu niciun comentariu

O echipă de cercetători afiliaţi mai multor instituţii din China a descoperit că persoanele care fac fapte altruiste tind să experimenteze durerea la un nivel redus faţă de cazul în care ar avea alt gen de comportament. În lucrarea lor publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii prezintă experimentele pe care le-au efectuat cu ajutorul unor voluntari și ceea ce au descoperit prin intermediul lor.

Cercetările anterioare au arătat deja că implicarea în comportamente altruiste (a manifesta bunătate faţă de ceilalţi, fără a aștepta nimic în schimb) poate face oamenii să se simtă bine, datorită faptului că aceste comportamente produc în creier o eliberare de dopamină, care intensifică sentimentele bune. Însă în acest studiu recent, cercetătorii au demonstrat că implicarea în activităţi altruiste poate diminua senzaţia de durere.

Pentru a identifica modul în care manifestarea unui comportament altruist ar putea afecta percepţia durerii, cercetătorii au efectuat patru experimente. În primul experiment, ei le-au cerut oamenilor care donează sânge după un cutremur să își evalueze durerea provocată de inserarea acului în venă. Cercetătorii au adresat aceeași întrebare și unor persoane care au donat sânge fără să fi fost în contextul unui dezastru natural. Oamenii de știinţă au remarcat că persoanele care se ofereau voluntar după cutremur au raportat mai puţină durere la contactul cu acul decât celălalt grup.

Într-un al doilea experiment, cercetătorii au cerut unor subiecţi găzduiţi într-un spaţiu cu o temperatură scăzută să se ofere voluntari la revizuirea unui manual pentru copiii refugiaţi. Oamenii de știinţă au constatat apoi că persoanele care se oferiseră să ajute au raportat un nivel mai mic de disconfort din cauza frigului decât persoanele care au preferat să nu revizuiască manualul.

Într-un al treilea experiment, cercetătorii au comparat răspunsurile unor pacienţi care sufereau de o formă dureroasă de cancer, însă ajutau pe alţi pacienţi gătindu-le și făcându-le curat, cu răspunsurile altor pacienţi care făceau aceste lucruri doar pentru ei înșiși. Din nou, cercetătorii au observat că persoanele care îi ajutau pe alţii spuneau că simt mai puţină durere.

În ultimul lor experiment, cercetătorii au invitat subiecţii prezenţi să doneze bani pentru a ajuta câţiva copii orfani. Aceiași subiecţi au fost întrebaţi în ce măsură cred că donaţia lor îi ajută pe copii. Fiecare dintre voluntari a fost apoi supus unei scanări RMN, efectuate în timp ce subiectului îi erau administrate mici șocuri electrice. Cercetătorii au constatat că persoanele care donaseră prezentau o reacţie cerebrală redusă la șocul electric, faţă de cei care refuzaseră să doneze. De asemenea, au descoperit că cei mai puţin afectaţi de șocurile electrice fuseseră voluntarii care se declaraseră convinși că donaţia lor îi ajută pe orfani.

Cercetătorii au concluzionat în urma experimentelor lor că un comportament altruist nu numai că îi face pe oameni să se simtă bine, ci reduce și impactul fizic al durerii.

În studiu mai vechi, publicat în același jurnal de specialitate ca și studiul despre impactul altruismului asupra durerii, arăta că aceeași regiune a creierului considerată a fi centrul instinctului de frică este și locul de unde izvorăsc impulsurile de generozitate.

Generozitatea activează regiunea cerebrală denumite amigdala, potrivit rezultatelor cercetării publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences. Parte a sistemului limbic, această zonă a creierului este responsabilă inclusiv de răspunsul la teamă și se asociază cu comportamentul agresiv.

sursa: semneletimpului.ro

30.05.2023

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu