Stilul de viaţă adventist: Fără alcool (partea I)

Adaugat la data mai 26, 2014 cu niciun comentariu

Vă invităm să citiți al optulea articol dintr-o serie de materiale informative scrise de dr. Emil Rădulescu, realizatorul Rubricii de sănătate din cadrul Matinalului de la Radio Vocea Speranței.

Problema alcoolului este dezbătută nu numai de medici, ci şi de teologi. Discuţiile teologice sunt determinate de cel puţin două motive.

Primul este dat de faptul că, în Sfintele Scripturi, cuvântul „vin” este folosit atât pentru vinul alcoolizat, cât şi pentru vinul dulce, nefermentat.

rvsAscultă Rubrica de Sănătate realizată de dr. Emil Rădulescu
la Radio Vocea Speranței!

Al doilea motiv are legătură cu faptul că, în antichitate, israeliţii foloseau băuturi alcoolice, deci şi oamenii din secolul 21 îşi pot permite aceeaşi plăcere. Se pare că se uită faptul că în antichitate, pe lângă altele, se practicau poligamia şi sclavia, cu care azi nimeni n-ar fi de acord. Mulţi creştini cred că standardele după care trebuie să se trăiască azi sunt sau trebuie să fie mai ridicate decât acum 4.000  de ani.

În cele ce urmează, ne vom referi doar la aspectele medicale, aşa cum rezultă ele în lumina cunoştinţelor de azi.

bere beer bottle smallSe spune că, pentru a se putea răspândi, minciuna călăreşte pe spatele adevărului. Pentru a putea duce în eroare şi pentru a-i convinge pe oameni, binele şi răul, adevărul şi minciuna trebuie să fie amestecate. Este tocmai ce se întâmplă în mass-media în legătură cu băuturile alcoolice.

Având capacitatea de a se lega de apă la un capăt şi de grăsimi la celălalt, molecula de alcool poate pătrunde prin membranele corpului şi, mai ales, ale creierului, cu cea mai mare uşurinţă. Această moleculă e atât de mică, încât 25% din alcoolul consumat traversează direct pereţii stomacului, ajungând în sânge şi inundând creierul în câteva secunde.

Alcoolul acţionează ca un deprimant al sistemului central. Unele din efectele toxice iniţiale, cum ar fi exuberanţa, logoreea, activitatea excesivă precum şi excitabilitatea electrică a scoarţei cerebrale – toate acestea sugerând o stimulare cerebrală – sunt urmarea inhibiţiei unor structuri subcorticale, care, în condiţii normale, modulează, mai precis frânează activitatea cerebrocorticală. În această fază,soldatul de rând se simte ca un sergent, sergenţii se simt ofiţeri, ofiţerii se simt generali, iar generalii se simt semizei.

Cu creşterea cantităţii de alcool, inhibiţia cuprinde şi scoarţa cerebrală, trunchiul cerebral şi neuronii din măduva spinării astfel încât toate funcţiile motorii, de la menţinerea echilibrului în poziţia ortostatică, până la controlul vorbirii, mişcările oculare şi îndemânarea motrice complexă sunt profund tulburate. Alcoolul alterează eficienţa funcţiilor cerebrale, interferându-se cu viteza percepţiei şi capacitatea de a persista în procesele de activitate cerebrală. Procesul învăţării este încetinit şi mai puţin eficient, puterea de concentrare se reduce, şi, în cele din urmă alcoolul alterează judecata, raţiunea clară.

green grapes smallOrganismul se adaptează la alcool prin aşa-numitul fenomen al toleranţei, care face posibilă, la un băutor cronic, consumarea unor cantităţi mari fără semne evidente de beţie. Aşa se face că alcoolicii fără niciun semn de ebrietate pot ajunge la o alcoolemie de 400-500 mg/dl, ceea ce pentru un om normal reprezintă o intoxicaţie mortală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că 4-6% dintre decesele pe glob sunt cauzate de alcool – adică peste 3 milioane în fiecare an.

Chiar dacă aproape jumătate din populaţia globului consumă băuturi alcoolice, nu există nicio cantitate, oricât de mică, fără urmări dăunătoare pentru organism. Profesorul Singer din Germania spune că orice picătură de alcool este un toxic celular, ce n-ar trebui introdus în organism.

Din nefericire, aşa cum observă Peter Anderson şi colaboratorii de al Facultatea de Sănătate Publică din Maastricht, Olanda, cel puţin până în prezent, ”campaniile de informare sunt ineficiente în reducerea relelor produse de consumul de alcool”. Noi, însă, nu ne pierdem speranţa şi vom continua şi în textul următor să aducem dovezi care să susțină abandonarea acestui obicei.

Dr. Emil Rădulescu
Foto: sxc.hu

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu