Stilul de viaţă adventist: Berea „fără alcool”

Adaugat la data iunie 16, 2014 cu 4 comentarii

Acest articol face parte dintr-o serie de materiale informative scrise de dr. Emil Rădulescu, realizatorul Rubricii de sănătate din cadrul Matinalului de la Radio Vocea Speranței.

După datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trei miliarde de adulţi consumă zilnic băuturi alcoolice. Pe primul loc privind consumul de alcool se află Korea de Sud, ţările Europei de răsărit şi Luxemburgul. În ultimii 50 de ani, consumul de alcool în China a crescut de aproximativ șase ori. O cercetare efectuată de autori finlandezi timp de 29 de ani a arătat că alcoolul nu e necesar pentru menţinerea sănătăţii, iar dozele mici nu prelungesc viaţa şi nici nu ameliorează calitatea ei (Am J Clin Nutr 2004;80:1366-1371).

 rvsAscultă Rubrica de Sănătate realizată de dr. Emil Rădulescu
la Radio Vocea Speranței!

Ficatul nu poate desface decât o anumită cantitate de alcool pe oră, restul circulând în corp, încetinind gândirea şi îndemânările fizice, modifică felul de comportare, judecata, percepţia şi vorbirea. Femeile tolereză mai puţin alcool, datorită corpului mai mic şi al conţinutului relativ mai mare de ţesut adipos. De asemenea, femeile au o cantitate mai mică de enzime detoxifiante.

Dacă mai există cineva care crede că alcoolul ar fi util în prevenirea infarctului miocardic, trebuie să ştie că, din anul 1999, colaboratorii Universităţilor din Glasgow, Scoţia şi Bristol, Anglia, urmărind timp de 12 ani 5.766 bărbaţi cu vârsta între 35 şi 64 de ani, n-au constatat nicio acţiune protectoare a dozelor mici de alcool în ateroscleroza coronariană (BMJ 1999;318:1725-1729). De atunci, au apărut numeroase studii, care au confirmat lipsa acţiunii de prevenire a infarctului de către băuturile alcoolice. Iar epidemiologii au arătat că mortalitatea cea mai mică la bărbaţii până la vârsta de 34 de ani şi la femei până la 45 de ani se întâlneşte la cei care n-au consumat niciun fel de băuturi alcoolice (NEnglJMed 2005;352:596-607). Nimeni n-a dovedit că o prsoană cu un stil de viaţă sănătos ar avea vreun avantaj în urma consumului de alcool în cantităţi mici sau moderate.

Cine vrea să se bucure de avantajele dietei franceze, practicate acum 50 de ani, să consume din abundenţă fructe şi vegetale, inclusiv struguri şi suc de struguri. Acest regim asigură un aport mai mare de flavonoide decât vinul, fără a suferi consecinţele ireversibile ale consumului de alcool.

Institutul Ştiinţific şi Tehnic pentru Alimentaţie şi Nutriţie din Franţa, urmărind 73.024 femei de vârstă mijlocie, a constatat că în nordul Franţei unde se consumă mai frecvent grăsimi animale şi vin, există o mortalitate mai mare prin infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale şi cancer intestinal, iar concluzia este că vinul nu protejează sănătatea (Eur J Nutr 2005;44:215-205-212).

??????????Mulţi se bucură de aşa-numita bere fără alcool, pe care o consumă în funcţie de dimensiunile portmoneului. Este berea „fără alcool” lipsită de alcool ? Ne răspunde prof.dr.ing. K. Gierschner de la Institutul de Tehnologie Akimentară a Universităţii Hohenheim, Stuttgart, Germania: berea „fără alcool” conţine 0,5% alcool, în timp ce berea obişnuită conţine 3,5-3,8%, adică 40% din cantitatea de alcool iniţială. Există şi bere cu un conţinut mare de alcool de 16-18%. Dacă comparăm berea „fără alcool” cu sucurile de fructe vom vedea că aceste conţin, de obicei, sub 0,1% alcool. Din cauze tehnice aşa-zisa bere fără alcool conţine nu mai puţin de 0,5% alcool, deci nu este fără alcool. Adventiştii trebuie să ştie aceasta! Din acest motiv, foştii alcoolici n-au voie să consume această băutură, deoarece există primejdia recăderii în alcoolism. Este bine să ştim că folosirea acestui sortiment de bere menţine gustul şi plăcere pentru bere şi adesea favorizează trecerea la berea „adevărată”. În special, cei care au copii trebuie să ştie că, stimulând plăcerea pentru acest gen de băutură, la vârsta adolescenţei, vor fi uşor ispitiţi să înceapă consumul băuturilor alcoolice, fiind obişnuiţi de aşa-numita bere fără alcool din cămin.

Având în vedere această primejdie, precum şi faptul că se ştie că orice picătură de alcool este un toxic pentru organism şi în special pentru creier, şi faptul că mereu suntem puşi să facem alegeri care vor avea consecinţe, adventiştii de ziua a şaptea sunt sfătuiţi să nu consume nici măcar această aşa-zisă bere fără alcool care, totuşi conţine alcool. Iar persoanele de altă religie sunt îndemnaţi să urmeze exemplul concetăţenilor lor, căci, cu siguranţă, nu vor avea nimic de pierdut.

Dr. Emil Rădulescu

Foto 1: Petr Vins/ sxc.hu
Foto 2: sxc.hu

5.463 Comentarii

  1. 1. ”Ficatul nu poate desface decât o anumită cantitate de alcool pe oră, restul circulând în corp, încetinind gândirea şi îndemânările fizice ..etc.” => daca beau o bere, sper ca face fata ficatul meu macar la alea maxim 0,5% alcool! ..din care sa nu uitam ca o partea se mentabilzeaza in ficat insa este si alta parte (10% din total) care se elimina prin respiratie, perspiratie si urina..
    2. in fiecare zi in organismul nostru, prin reactiile metabolice care au loc rezulta aproximativ 1% alcool pur (alcool endogen) sic! deci nu suntem chiar organisme alcohol free!

  2. tot trebuia sa introduceti si butada…….berea fara alcool contine utin alcool.adventistii ar trebui sa stie….pai si sucul de fructe cintine alcool…lasati oamenii sa gandeasca si sa ia decizia pe care o considera buna ,nu mai venniti cu tot felul de manipulari…..marele dr radulescu…un neica nimeni care vine cu niste articole luate de le net….un fel de Ponta….ps….nu folosesc alcool si nici bere fara alcool …poate fff rar..sa nu se inteleaga ca fac lobby pt bere…dar sa vii cu un articol f slab e jignire a unui minim de intelect…clasic azs

  3. Articolul este interesant dar nerelevant prin insuficienta abordarii subiectului. Adventistii trebuie sa stie ca mai sunt si bonboane cu lichior, de tot felul, si acestea contin pe bucata mai mult alcool decat o doza de bere de 500ml. Adventistii mai trebuie sa fie ca si muraturile contin alcool mai mult decat o bere, ca orice conserva care contine otet contine alcool mai mult decat o bere, ca orice sticla de must nefiert dar congelat contine alcool mai mult decat o bere si lista este extrem de lunga. Articolul este o dovada in plus a stilului: strecuram tantarul si inghitim camila.

  4. acest stil de viata adventist cum spuneti dvs e cumva patentat fiindca problema alimentatiei/bauturii este o chestie care ii preocupa deopotriva si pe altii…deci nu vad acest exclusivism al dvs sa stea in picioare dar felicitari ca promovati asa ceva:)

Lasa un comentariu