Stil de viata: fumatul si greutatea corporala

Adaugat la data aprilie 12, 2014 cu niciun comentariu

Vă invităm să citiți al cincilea articol dintr-o serie de materiale informative scrise de dr. Emil Rădulescu, realizatorul Rubricii de sănătate din cadrul Matinalului de la Radio Vocea Speranței. Bazandu-se pe o solida experienta clinica, doctorul Emil Radulescu imbina armonios limbajul profesional cu cel al omului obisnuit.

A fost o alegere înţeleaptă, acum mai bine de 150 de ani, când adventiştii au ales să creadă sfatul primit şi să părăsească fumatul?

Mi-aduc aminte cum, fiind copil, adventiştii erau batjocoriţi pentru că nu fumează, nu beau cafea şi niciun pahar de vin. Cu mulţi ani în urmă, în afara argumentelor biblice, era destul de greu să dovedeşti justeţea hotărârii de abţinere de la fumat, cafea, alcool şi droguri. Acum, ştiinţa confirmă ca fiind justă atitudinea luată atunci, în ciuda lipsei argumentelor.

rvs
Ascultă Rubrica de Sănătate realizată de dr. Emil Rădulescu
la Radio Vocea Speranței!

Se ştie că doar 5% din bolile canceroase sunt moştenite. Restul de 95% se datoresc unor cauze exogene (Der Bay.Int.2002;22:407-423), dintre care tutunul joacă un rol important, dăunând nu numai fumătorului, ci şi celor ce lucrează sau trăiesc în jurul lui.

Fumul de tutun este principalul factor evitabil de poluare a mediului înconjurător, răspunzător de apariţia cancerului bronhopulmonar. El este alcătuit din particule de fum, sub formă de vapori şi diferite gaze. Din cele 4-6000 de substanţe chimice care se pot analiza în fumul de tutun, între 40% şi 60% sunt cancerigene. Între acestea sunt hidrocarburi poliaromatice, nitrosamine, aldehide, amine aromatice, substanţe anorganice (cum ar fi arsen, cadminu, plumb) şi substanţe radioactive.

Numai un sfert din fumul unei ţigări este inhalat de fumător, în timp ce trei sferuri se răspândeşte în mediul înconjurător, pe care-l poluează cu aproximativ 5000 de substanţe chimice. Studiile au arătat că fumul neinhalat conţine concentraţii de carcinogenede de două până la de 30 de ori mai mari decât în fumul inhalat de fumător. De exemplu,concentraţia de formaldehidă este de 50 de ori mai mare, aceea de benz(a)piren de 3 ori mai mare şi aceea de nitrosamine de 20 de ori mai mare în comparaţie cu fumul inhalat de fumător. În mod corespunzător, acţiunea cancerigenă a fumului neinhalat de fumător este  mai mare. Aceasta deoarece fumul neinhalat prezintă o temperatură de ardere mai mică, concentraţiile unor substanţe toxice sunt mai mari decât în fumul inhalat. Numeroase studii efectuate în ultimii 30 de ani au arătat că riscul îmbolnăvirii de cancer bronhopulmonar al unei persoane care trăieşte cu un fumător este evident mai mare decât pentru cea care trăieşte cu un nefumător. Din fericire, datorită măsurilor luate în majoritatea statelor, fumatul pasiv la locul de muncă nu mai există.

Mulţi nu vor să se lase de fumat de teama de a nu se îngrăşa. Într-adevăr, fumatul influenţează greutatea prin mai multe mecanisme:

  1. În primul rând, fumatul creşte, accelerează metabolismul. Părăsind tutunul, metabolismul se normalizează, arderile din organism se diminuează, şi, la acelaşi aport de calorii, surplusul de energie se poate depune sub formă de grăsime.
  2. În al doilea rând, nicotina scade nivelul insulinemiei. Abţinerea de la fumat creşte insulinemia, propriu-zis normalizează insulinemia, ceea ce duce la scăderea glicemiei, mărind dorinţa după dulciuri.
  3. În al treilea rând, fostul fumător doreşte, totuşi, să-şi menţină obiceiul de a avea, mereu, ceva în gură, motiv pentru care recurge la chipsuri de cartofi, bomboane sau alte dulciuri.

În medie, câştigul în greutate este de două kilograme. Cine doreşte să nu ia în greutate, în perioada dificilă de abţinere, poate împărţi alimentele în mai multe porţii mici pe care să le consume liniştit.
Dacă senzaţia de foame este puternică, recurgeţi la un măr sau la un morcov. Consumaţi multă apă. Creşteţi activitatea fizică şi, la nevoie, utilizaţi bomboane sau gumă de mestecat fără zahăr.

Antioxidantele din alimentaţie protejează împotriva cancerului. Persoanele care consumă multe fructe şi vegetale au un risc mai mic de cancer pulmonar. Se pare că protecţia mai mare o oferă fructele decât zarzavaturile.

Dr. Emil Rădulescu

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu