Statele Unite încearcă să evalueze riscurile legate de scurgerea unor documente clasificate, care se referă în special la invazia rusă a Ucrainei

Adaugat la data aprilie 11, 2023 cu niciun comentariu

Această scurgere de documente secrete, dezvăluită săptămâna trecută de New York Times, priveşte în special evaluări şi rapoarte ale serviciilor americane de informaţii legate de războiul din Ucraina, dar şi de aliaţii Statelor Unite.

A fost lansată o cooperare între agenţii pentru a evalua impactul pe care scurgerea acestor documente fotografiate îl poate avea asupra securităţii naţionale şi asupra aliaţilor şi partenerilor noştri“, a declarat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Aceste documente care au fost difuzate pe reţelele sociale s-ar putea dovedi nepreţuite pentru Moscova, dezvăluind măsura în care serviciile de informaţii americane au penetrat părţi ale aparatului militar rus, analizează presa americană.

Ministerul Justiţiei, care a deschis o anchetă, încearcă să identifice sursa scurgerilor şi examinează în continuare validitatea documentelor difuzate.

Potrivit jurnalului Washington Post, citând responsabili americani, unele par să fi fost falsificate. Dar majoritatea corespund rapoartelor CIA care circulă la Casa Albă, Pentagon sau Departamentul de Stat, spune aceeaşi sursă.

Mai ales că unele documente conţin informaţii referitoare la ţările aliate Statelor Unite.

Unul dintre acestea, de exemplu, a evidenţiat discuţiile guvernamentale din Coreea de Sud despre posibilitatea de a furniza obuze de artilerie americane Ucrainei, potrivit New York Times.

11.04.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu