Sri Lanka. Bilanţul atentatelor comise duminică a urcat la 290 de morţi şi 500 de răniţi. În țară, sunt măsuri de securitate ca în vreme de război

Adaugat la data aprilie 22, 2019 cu niciun comentariu

Bilanțul atentatelor din Sri Lanka a ajuns la 290 de morți și cel puțin 500 de răniți. Bombele au fost detonate aproape simultan în biserici catolice și hoteluri de lux din capitală și alte două orașe. Statele Unite avertizează că pot urma noi atacuri. 24 de arestări au fost făcute până acum în legatură cu ancheta. Atentatele rămân nerevendicate.

Teroarea a pus stăpânire pe întreaga țară, peste tot patrulează soldați înarmați până în dinți, sunt măsuri  de securitate ca în vreme de război.

Autoritățile sri-lankeze se declară “în stare de șoc”, dar recunosc că aveau încă de acum 10 zile informații despre atentate iminente.

Trebuie să vedem de ce nu au fost luate măsuri preventive adecvate. Dar mai înainte de toate, trebuie să ne asigurăm că terorismul nu va pune stăpânire pe Sri Lanka, a declarat Ranil Wicramasinghe, prim-ministrul din Sri Lanka.

Cel puțin trei din seria de șapte atentate au fost comise de atacatori sinucigași. Poliția a găsit o camionetă în care au fost transportați teroriștii, a percheziționat și o casă în care au stat ei. În timpul raidului, s-a detonat alt kamikaze și trei politiști au murit în explozie. Încă o bombă artizanală a fost găsită și detonată noaptea trecută în apropierea aeroportului din capitala Colombo. Anchetatorii cer sprijin în străinătate, pentru a afla dacă există legături cu terorismul internațional.

În Sri Lanka, nu a mai fost o asemenea răbufnire de violență de la sfârșitul războiului civil, în urmă cu 10 ani. E doliu, acum.

Lovitura primită de srilankezi va avea ecouri multă vreme, de acum înainte. Turiștii tocmai începuseră să capete încredere, veneau în număr tot mai mare, atrași de plaje idilice și natura luxuriantă. Temerile îi alungă acum. Orice loc public poate deveni țintă. Alerta se menține, sunt foarte probabile noi atacuri, pentru că grupările care au făcut măcelul de ieri nu au fost anihilate.

22.04.2019

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu