O companie din Belgia a atras atenţia presei după ce le-a implantat microcipuri unora dintre angajaţii săi, scrie Digi24. Dispozitivele permit accesul în clădirea de birouri, pontarea la începutul și finalul prograului şi chiar stocarea unor informaţii de mici dimensiuni, precum cărţile de vizită. „Pot să îmi pornesc calculatorul doar scanându-mi implantul. Îmi pot consulta direct întâlnirile programate astăzi şi lista de sarcini”, a spus Dries van Craen, unul dintre cei 8 angajaţi care au acceptat să schimbe legitimaţia de serviciu cu dispozitivul electronic.
Cipul, care nu costă mai mult de 100 de dolari, este de mărimea unui bob de orez şi este implantat în palmă, între degetul mare şi arătător. Conţine numele şi prenumele angajatului, precum şi numărul său de telefon. Pot fi stocate însă şi alte informaţii, ce pot fi accesate fie de pe calculator, fie prin intermediul telefonului mobil.
Ceea ce pentru unii poate fi considerat un mare progres știinţific, pentru alţii este dovada unei ameninţări majore pentru viitorul omenirii. Faptul că dispozitivul este permanent activ ridică o problemă de etică, din moment ce „angajatorul are posibilitatea să monitorizeze sosirea şi plecarea salariaţilor, timpul petrecut în afara biroului etc. Într-un final, se pot întocmi rapoarte despre randamentul unui anumit angajat”, explică Alexis Deswaef, preşedintele Ligii pentru Drepturile Omului din Belgia. Conform acestei organizaţii, măsura adoptată de firma IT reprezintă o metodă avansată de supraveghere a angajaţilor. „Este un pericol real, este un sistem de control total asupra a ce și când face un angajat”, a declarat mai departe liderul organizaţiei, denunţând o „supraveghere poliţienească”.
Firma de IT reamintește însă că „un iPhone este de zece ori mai periculos în acest sens decât un microcip” și că publicul reacţionează cu îngrijorare din cauza senzaţiei de „Big Brother”. Ideea însă a venit pentru a împlini o nevoie pe care o resimţim cu toţii din ce în ce mai stringent în viaţa de zi cu zi, aceea de a comprima cât mai mult datele și informaţiile și de a avea un acces cât mai rapid la ele, pentru a ne putea bucura de cât mai mult timp liber. Încă din 1998, de când omul de știinţă britanic Kevin Warwick și-a implantat un astfel de cip, care îi permitea să deschidă uși sau să aprindă și să stingă lumina, se lucrează la această idee.
În momentul de faţă, tehnologia este utilizată în SUA, în special pentru evitarea pierderii copiilor și a animalelor de casă sau pentru supravegherea bolnavilor de Alzheimer. Se crede că există 10.000 de oameni din întreaga lume care au microcipuri implantate în corpurile lor. De exemplu, angajaţii Companiei Epicenter, din Suedia, au un microcip implantat în mână încă din anul 2015. Aceștia pot deschide ușile fără a avea nevoie de cheie sau de card de identificare, pot utiliza un fotocopiator sau chiar să plătească pentru masa de prânz. Unul dintre cei care a realizat implantul a declarat că „deja interacţionăm cu tehnologia”. Totuși opoziţia este destul de puternică, în condiţiile în care intervine în discuţie o chestiune de etică, existând temerea unei supravegheri permanente a posesorului.
sursa: semneletimpului.ro
5.463 Comentarii