Semnale de alarmă ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori

Adaugat la data octombrie 23, 2015 cu niciun comentariu

23.10.2015

O serie de simptome adesea ignorate pot fi, de fapt, semnale de alarmă ale temutului cancer. Chiar dacă nu este întotdeauna cazul, iar schimbările anormale resimțite în corp sunt consecința unor afecțiuni minore, observarea din timp a acestor semnale și mersul la consultul medical îți pot salva viața.

Experții de la Cancer Research UK atrag atenția asupra a 10 „simptome alarmante” care ar putea fi indicii ale prezenței cancerului, într-un studiu efectuat alături de cercetători de la trei instituții britanice de învățământ și publicat în jurnalul PLOS One:

– tusea și răgușeala persistentă
– schimbări ale tranzitului intestinal
– dureri nejustificate
– schimbări ale obiceiurilor vezicii urinare
– apariția nejustificată a unei umflături/ nodul
– schimbarea aspectului unei alunițe
– o rană/ ulcerație care nu se vindecă
– sângerarea nejustificată
– scăderea nejustificată în greutate
– dificultăți la înghițire

Din păcate, concluziile lor arată că mult prea mulți sunt cei care trec cu vederea aceste simptome, amână vizita la medic și astfel își pun sănătatea și viața în pericol. Peste jumătate dintre participanții la cercetare au menționat că, în ultimele trei luni de la începerea studiului, au resimțit cel puțin unul dintre simptomele mai sus menționate. Dintre aceștia, 45% au declarat că nu au mers la un consult medical pentru a afla cauza respectivului simptom. Dintre cei care au avut simptome considerate de experți alarmante, doar 2% le-au asociat cu cancerul.

De altfel doar un sfert dintre cele 10 simptome alarmante ale cancerului au fost considerate semnale serioase de către voluntari. Cei mai mulți au clasat durerea nejustificată ca fiind cel mai periculos simptom pentru sănătate.

„Mulți dintre cei intervievați au avut simptome alarmante, dar au considerat că acestea sunt lipsite de importanță și nu necesită atenție medicală, mai ales dacă erau nedureroase sau intermitente”, a declarat una dintre autoarele studiului, dr. Katrina Whitaker, de la University College London.

Cei care au ales să apeleze la medic din cauza simptomelor menţionate au făcut-o fie datorită campaniilor de conștientizare privind cancerul, fie la rugămințile familiei și ale prietenilor, fie pe fondul instinctului că ceva nu este în regulă cu ei, punctează experta. Teama de un diagnostic de cancer, precum și persistența simptomului au funcționat atât ca factor ce a favorizat mersul la consult, cât și ca motiv de amânare. De exemplu, în unele cazuri, persistența simptomului i-a îndemnat pe pacienți să considere că așa funcționează, de fapt, corpul lor.

Experții subliniază importanța consultului preventiv în momentul apariţiei unor schimbări neobișnuite în corp. „Sfatul nostru este: dacă nu ești sigur, verifică – acest lucru nu va irosi timpul medicului tău. Adesea, simptomele tale nu vor fi cauzate de cancer, dar, dacă sunt, cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât mai bune sunt rezultatele. Solicitarea recomandărilor prompte de la medicul de familie cu privire la simptomele pe care le ai, solicitare pe care i-o poţi adresa fie la telefon, fie în timpul unei consultații, îți poate salva viața, indiferent de vârstă. Iar vestea bună este că peste jumătate din pacienții diagnosticați cu cancer supraviețuiesc azi mai mult de 10 ani”, punctează dr. Richard Roope de la Cancer Research UK.

La studiu au luat parte peste 1.700 de voluntari, cărora li s-au prezentat 17 simptome, dintre care 10 semnale de alarmă pentru cancer și alte 7 considerate mai puțin periculoase în acest sens (stare de oboseală și lipsă de energie, migrene, dificultăți de respirație, dureri în gât, amețeli, puls neregulat, dureri în piept). De-a lungul cercetării, nu a fost menționat termenul „cancer”.

Concluziile cercetării și sfaturile oferite de experți sunt cu atât mai importante cu cât astăzi cancerul este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate din lume. În fiecare an, la nivel global, peste 8 milioane de oameni mor din cauza acestei boli, potrivit statisticilor Organizație Mondiale a Sănătății din 2012. De asemenea, anual sunt înregistrate circa 14 milioane de cazuri noi de cancer. Cele mai de temut tipuri de cancer, care fac cele mai multe victime, sunt cel de plămâni, cel de ficat, de stomac, colorectal, mamar și esofagian.

sursa: semneletimpului.ro
foto: chirohealing.com

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu