Sănătate și spiritualitate la Adventiștii de Ziua a Șaptea

Adaugat la data octombrie 03, 2014 cu 1 comentariu

Speranța TV vă prezintă vineri, 3 octombrie, de la ora 20.00, o Ediție Specială filmată la Geneva, la cea de-a doua Conferință Globală de Sănătate și Stil de Viață organizată de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea la nivel mondial.

Aflat pe primele locuri în privința calității vieții locuitorilor săi, Geneva este sediul a peste 200 de organizații internaționale. Este al doilea centru al Organizației Națiuilor Unite după New York. Găzduiește sediul central la Organzației Mondiale a Sănătății și Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Aici a avut loc, la începutul lunii iulie, cea de-a doua Conferință Globală de Sănătate și Stil de Viață organizată de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Nu întâmplător, ci pentru că în acest oraș Biserica a semnat parteneriate de colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și cu Organizația Pan-Americană a Sănătății.

conferenceCea de-a doua Conferință Globală de Sănătate și Stil de Viață a avut ca temă „Bolile cronice netransmisibile” și a adunat cadre medicale din întreaga lume, pastori și alte persoane implicate în educația pentru sănătate. Alături de aceștia au participat și conferențiat lideri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și personalități ale vieții medicale internaționale.

Bolile cardiovasculare, cancerele, diabetul și bolile respiratorii cronice au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii zeci de ani. Aceste așa-numite boli ale civilizației își au originea în stilul de viață occidental: consumul de alimente bogate în energie, dar sărace în nutrienți, de băuturi carbogazoase, lipsa de activitate fizică, consumul de tutun și de alcool.

„Raportul Healthy People (Popor sănătos) estimează că aproape 50% din variațiile stării de sănătate la adulți sunt determinate de comportamentele acestora, aproximativ 10 procente de sistemul de îngrijiri medicale, 20 de procente de genetică si 20 % de alți factori sociali și de mediu”, a subliniat prof. dr. David Williams, șeful Departamentului de Sănătate Publică și Sociologie de la Universitatea Harvard. Cei mai mulți oameni consideră că genele și sistemul de îngrijiri medicale sunt răspunzători de starea lor de sănătate. Studiile arată însă că factori care nu țin de cabinetul medical, cum ar fi mediul și obiceiurile de zi cu zi, au un impact mult mai mare asupra stării noastre de bine.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea acordă o importanță deosebit stilului de viață, care – pe lângă acele comportamente care pot asigura o sănătate fizică optimă – cuprinde și o componentă spirituală.  „Noi nu suntem preocupați să fim păcătoși cu o viață lungă, ci să fim pregătiți pentru a-l servi pe Dumnezeu”, a afirmat dr. Peter Landless, Directorul Departamentului Sănătate al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea mondiale. Sănătatea spirituală se reflectă atât în fizicul nostru, cât și într-un psihic echilibrat și în relații de calitate cu cei din jur.

În Ediția Specială de vineri puteți descoperi soluții pentru schimbarea stilului de viață și puteți afla experiența unor oameni care au reușit să dezvolte obiceiuri noi, sanogene. Exemplul personal este, probabil, cea mai eficientă metodă de a-i motiva pe cei din jur să acționeze. „Cred că Isus Hristos vine cuând”, a afirmat pastorul Ted Wilson, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea mondiale, „și își pregătește un popor care să fie gata să îl întâmpine, dar îl pregătește și pentru a vesti mesajul Cerului. Sănătatea este brațul drept al Evangheliei, care ne ajută să înțelegem pe deplin cine suntem noi, adică fii și fiice ale lui Dumnezeu”.

Loredana Dumitrașcu

5.435 Comentarii

  1. Acela care a impresionat omenirea acum 2 milenii a bifat ca sa zik asa o schimbare de paradiigma interioara implicit o schimbare a inimii bolnava de diferite vicii si nu a mizat exclusiv pe schimbarea obiceiurilor alimentare ca alternativa la pacat.Acum in prezent se incearca fortat as spune sa se induca in eroare ca life_style_ul al sanatatii (preferam stil de viata dar ne_am globalo_americanizat)ar fi superior problemei pe care Salvatorul a incercat sa o expuna in timpul vietii Sale si asta de nu foarte multa vreme mai ales de cand bolile fac ravagii incepand cu mijlocul secolului trecut.Desigur ca sanatatea este o functie vitala intr_o societate cu tiglele intregi dar nu as vedea o eradicare a bolilor civilizatiei decat pe plan individualizat sau personalizat si nu ca solutie generala,de fapt asta e si explicatia ca suntem asa de bolnavi spiritual mai ales ca ignoram simplul scop si esential al vietii:sa ne pazim inima.Totusi dincolo de mostenirea pe care sanatoriul din Champions_street(apropo frumos loc de vizitat) a lasat_o adventistilor nu este de neglijat nici ceea ce consumam ca repercursiune a starii de sanatate dar nici sa facem exclusivism in locul unei sanatati spirituale autentice.Cred din toata inima ca in curand vom da fiecare socoteala nu de ceea ce am mancat si de ceea ce am realizat ca fundament al expansiunii crestine.

Lasa un comentariu