Salveaza-i viata!

Adaugat la data octombrie 12, 2011 cu 5 comentarii

Atata timp cat traiesti, iti poti asuma riscuri. Poti alege sa intervii intr-o situatie limita, pentru a salva viata unui om. Totusi, trebuie sa iti amintesti ca prima persoana de care trebuie sa ai grija esti chiar tu. Prima viata care trebuie salvata este chiar viata ta.

Fie ca este vorba despre un accident rutier sau de munca, de un caz medical la domiciliul bolnavului sau de pacientii din Unitatea de primiri urgente, siguranta salvatorului este pe primul plan. Aceasta presupune, pe de o parte, asigurarea ca in mediul inconjurator nu sunt pericole: gaz, electricitate, foc, materiale periculoase, obiecte instabile sau ascutite, animale, multimea de oameni, traficul. Pe de alta parte, trebuie evitata contaminarea cu diferiti microbi sau virusuri, prin contactul cu victima care are nevoie de ajutor.

Echipamentul de protectie este obligatoriu pentru personalul medical si cuprinde: manusi de unica folosinta, masca faciala, ochelari de protectie, casca, uniforma care acopera in intregime coprul salvatorului si bocancii. Purtand acest echipament, medicul sau paramedicul este ferit atat de pericolele din mediul in care lucreaza, cat si de infectiile transmise de pacient.
Urmariti emisiunea Salveaza-i viata de joi, 13 octombrie, incepand cu ora 19.30, si aflati care sunt masurile de siguranta pe care si le iau profesionistii cand acorda primul ajutor.

5.469 Comentarii

 1. Imi pare rau ca multi dintre noi nu putem intelege ce poate insemna aceasta meserie zisa SMURD, Salveaza-i viata,nu am fost pusi la incercari extreme, de a ne salva cineva dintr-un accident mic sau mare, nu doresc la nimeni, trebuie sa ne gindim ca acesti oameni care risca zilnic pentru a ne salva viata pentru mine sint oameni deosebiti si pot spune foarte deosebiti. Tot timpul pregatiti in orice situatie gind limpede si o mina perfecta sa-mi salveze mie si tie viata. Am un respect deosebit pentru acesti Medici si Asistenti care la rindul lor isi risca in anumite situatii isi risca chiar viata lor. RESPECT. Imi aduc aminte de o porunca, care in acest caz se potriveste minunat: Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insusi. Multumesc.

 2. a luat numele lui DUMNEZEU IN RAS…… MI SE PARE NORMAL

 3. Sunt perfect de acord cu comentariul Loredanei. Reflecta o realista intelegere a situatiei care invita la reflectie si implicit, actiune, daca pana acum nu s-a intamplat sa fi avut timp pentru nici una dintre ele.
  Din nefericire, in tara noastra rata riscului asumat de fiecare categorie profesionala pare sa fie invers proportional cu fractiunea financiara investita in echiparea adecvata a personalului- aspect pe care nu-l putem contesta- insa promovarea unei atitudini corecte ar putea fi un prim important pas in reducerea acestui major handicap.

  Titanicul s-a scufundat in urma unei serii de erori care la momentul respectiv nu au putut fi evitate… Dar drama pierderii atator vieti s-a datorat mai degraba absentei echipamentului de salvare si a unui plan convergent de actiune.

  “Errare humanum est… ” amintea inspirat interlocutorul anterior … perseverare diabolicum…” constata Seneca.

  Isabela Nica

 4. Stimate domn, emisiunea transmite clar mesajul ca un salvator profesionist, pentru a-si putea face meseria, trebuie sa se gandeasca in primul rand la propria siguranta.

  Aici nu este vorba despre o dezbatere filosofica, ci despre a nu te transforma, la randul tau, in victima. Daca salvatorul este ranit, sansele victimei de a supravietui scad foarte mult. Urmariti interviurile de la inceputul episodului 3 si veti intelege care este protocolul de lucru al salvatorilor, care functioneaza foarte bine in intreaga lume.

  Loredana Dumitrascu

 5. intentia este buna …dar mesajul????
  cum poti fi asa de egoist?
  ´´gindeste-te la tine prima oara?´´
  errare humanum est……!
  un saludo!

Lasa un comentariu