Salveaza-i viata! Primul ajutor in caz de fractura

Adaugat la data decembrie 15, 2011 cu niciun comentariu

Emisiunea “Salveaza-i viata!” de azi va prezinta masurile de prim ajutor in cazul arsurilor si al traumatismelor sistemului musculo-scheletal. Medicii, asistentii, paramedicii si pompierii de la SMURD Targu Mures vor realiza demonstratii pe manechin si pe un voluntar, astfel incat sa invatam cum se panseaza o plaga arsa, cum se imobilizeaza un membru fracturat si cum se aplica un guler cervical.

Primul lucru pe care trebuie sa il facem, cand gasim o victima pe strada, este sa urmam pasii deja cunoscuti, numiti Lantul Supravietuirii: ne asiguram ca mediul este sigur si ca putem actiona, verificam starea de constienta a victimei, apoi sunam la 112 si chemam ajutorul calificat.

In cazul arsurilor, acestea se spala bine cu apa rece, se panseaza cu un pansament steril, umed si, apoi, daca arsura este profunda, pe o suprafata mare, se transporta victima la unitatea de primiri urgente.

In cazul fracturilor inchise, in care nu se vede nici o rana la suprafata, pe piele, membrul afectat se imobilizeaza cu o creanga de copac sau cu o coada de matura. Daca avem o victima cu un picior fracturat, il putem imobiliza de celalalt picior sanatos. Daca a fost fracturat membrul superior, acesta se poate imobiliza de corp cu un fular sau cu o esarfa. Paramedicii au in dotarea ambulantei mai multe feluri de atele (vacuum, pneumatice) cu care pot imobiliza membrele afectate pana la sosirea intr-o sectie de ortopedie.

Mai multe detalii despre primul ajutor in cazul fracturilor si despre etapele realizarii imobilizarii in gips puteti afla in aceasta seara, de la ora 19.30, la Speranta TV si in reluare luni, 19 decembrie, de la ora 13.30.

Echipa Speranta TV – operatori imagine: Marian Merințoni, Bogdan Angheluță; narator: Raluca Mateescu; redactor: Loredana Dumitrașcu

Demonstratii – asist. Alin Moldovan, subofițeri operativi Vasile Precup, Antonio Rotar, servant Simion Blaga, Centrul Național de Formare a Paramedicilor.

Asistenți ortopedie Milan Cutlac, Paul Rus, Ancuța Logigan, Spitalul Clinic de Urgență Tg. Mureș.

Mulțumiri Laviniei Cosma, PR Manager la Spitalul Clinic de Urgență Tg. Mureș, colectivelor UPU SMURD Târgu Mureș și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș.

5.491 Comentarii

Lasa un comentariu