Rusia, expertă în „propaganda neagră” din Europa

Adaugat la data august 03, 2016 cu niciun comentariu

Bugetul alocat de Kremlin serviciilor de televiziune, radio și internet care se adresează publicului din străinătate a depășit 300 de milioane de euro pentru 2015. Aceasta înseamnă o sporire cu peste 100 de milioane a sumei alocate inițial. Motivul este cât se poate de banal: încercarea de destabilizare a Europei.

Principalul beneficiar a fost Russia Today (RT). Creșterea semnificativă a finanțării este rezultatul deschiderii biroului RT la Londra și lansării serviciilor permanente în germană și franceză. În plus, a fost deschis un nou birou al agenției de știri Sputnik în capitala Scoției. Această agenție a fost acuzată că promovează teorii conspiraționiste.

Pentru unii, situația aceasta este îngrijorătoare, fiindcă este asociată cu ceea ce analiștii occidentali consideră a fi „operațiuni negre”, care funcționează în paralel cu finanțarea unor „campanii de dezinformare” în scopul destabilizării Europei. Avertismentul noului comandant al forțelor NATO, generalul american Curtis Scaparrotti, ar trebui să îi determine pe liderii europeni să găsească antidotul potrivit. Liderul forțelor NATO a spus că Rusia a devenit „un adversar foarte serios”, drept pentru care, în opinia sa, singura soluție ar fi ca Occidentul să își finanțeze propriile campanii de „operațiuni negre” pentru a contracara Moscova „pe câmpul de luptă”.

„Observăm activitățile în cyber-spațiu, vedem influența în Europa în termeni de finanțare a partidelor politice, o anumită dezinformare pentru a construi fapte pe teren care nu sunt de fapt adevărate”, a mai spus generalul Scaparrotti. Rusia ar fi avantajată în utilizarea cu succes a acestor practici prin simplul fapt că regimul politic le favorizează. În Occident, problema se pune în alți termeni, ceea ce amplifică dificultățile unei lupte cu aceleași arme „deoarece credem în libertatea presei, credem în domnia legii și deci avem dificultăți în contracararea acestui lucru, dar va trebui să o facem”, a mai spus comandantul NATO.

Nu este exclus ca în viitorul apropiat Parlamentul European să recunoască oficial că Federația Rusă desfășoară război informațional împotriva Europei. Acest lucru este menționat în proiectul de rezoluție „Comunicațiile strategice ale UE, contracarare a propagandei din partea unor terțe părți”, pregătit spre adoptare de organul legislativ al UE, citează paginaderusia.ro. În acest document se menționează că forul european „recunoaște că Rusia folosește în mod agresiv o gamă largă de instrumente și mijloace, în particular, organizații speciale („Lumea Rusă”), canale de televiziune în mai multe limbi (Russia Today), agenții de știri (RIA Novostia, Sputnik), asociațiile sociale și religioase (inclusiv Biserica Ortodoxă Rusă), social media și trolli care amenință valorile occidentale”.

 

sursa: semneletimpului.ro

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu