Rusia a blocat prin veto o noua rezolutie ONU impotriva lui Assad dupa atacul chimic

Adaugat la data aprilie 13, 2017 cu niciun comentariu

Rusia a blocat prin veto, miercuri, un proiect de rezolutie la Consiliul de Securitate al ONU care ar fi condamnat presupusul atac chimic din Siria, de saptamana trecuta, si care cerea Damascului sa coopereze cu anchetatorii.
Proiectul de rezolutie a fost prezentat de Statele Unite, Marea Britanie si Franta, care au fost infuriate de decizia Rusiei, relateaza BBC News.
Aceasta este a opta oara cand Rusia isi apara aliatul in Consiliul de Securitate.
Proiectul de rezolutie ar fi sustinut o investigatie pe teren desfasurata de Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice, ar fi cerut Guvernului sirian sa ofere informatii militare, inclusiv jurnale de zbor, din ziua atacului, precum si acces la bazele aeriene.
China, unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, care are drept de veto, s-a abtinut de la vot, la fel ca si Etiopia si Kazahstan. Alte 10 tari au votat pentru adoptarea rezolutiei, in timp ce Bolivia i s-a alaturat Rusiei si a votat impotriva. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a condamnat actiunile ruse. “Va izolati de comunitatea internationala de fiecare data cand avioanele lui Assad arunca inca o bomba asupra civililor si de fiecare data cand Assad incearca sa infometeze inca o comunitate pana la moarte”, a avertizat ea.
La Washington, intr-o conferinta de presa cu secretarul general al NATO, presedintele american Donald Trump a fost intrebat daca el crede ca este posibil ca fortele siriene sa fi lansat atacul fara ca Rusia sa stie.
“Cred ca este posibil, cu siguranta. Cred ca este putin probabil”, a raspuns el. “As vrea sa cred ca nu au stiut, dar este posibil sa fi stiut. Au fost acolo”, a adaugat el.
Trump a adaugat ca este “minunat” ca Beijingul s-a abtinut la ONU, dar, mentionand ca a discutat cu presedintele chinez Xi Jinping cu o seara inainte, a declarat ca nu este surprins.

13.04.2017

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu