România: Șomajul se menține ridicat în rândul tinerilor

Adaugat la data aprilie 02, 2023 cu niciun comentariu

Găsirea unui loc de muncă poate fi o adevărată provocare pentru tineri. Rata șomajului se menține la un nivel de peste 22% în cazul celor cu vârste între 15 și 24 de ani. Specialiștii în recrutare spun că fenomenul a luat amploare mai ales în contextul inflației ridicate. Mulți candidați fără experiență cer salarii de încadrare pe care angajatorii le consideră însă prea mari.

Rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste intre 15 și 24 de ani se menține la peste 22%, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cerințele salariale considerate prea mari de angajatori reprezintă doar una dintre cauze, spun specialiștii:

“Din păcate, ei nu sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere competențe pentru cerințele angajatorilor. Dar nici angajatorii nu vin în întâmpinarea nevoilor candidaților, deci adevărul este undeva la mijloc.”

“Dependența de părinți și, mai ales, cultura asta de să stam cu toții împreună cât mai mult până cât mai târziu în viață și susținerea acordată până la vârste mari, evident, taie din independența tinerilor.”

Experții în recrutare consideră că principala soluție rămâne dialogul: “Atât compania cât și candidatul e important să pună întrebările de clarificare astfel încât totul să fie pe față încă de la începutul colaborării.”

Specialiștii mai recomandă tinerilor aflați la debut să completeze CV-ul cât mai corect și să se orienteze către firmele care investesc în creșterea lor.

02.03.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu