România se vede ameninţată de un aflux şi mai mare de cereale ucrainene întrucât punctele de ieşire din Ucraina către celelalte state sunt închise

Adaugat la data aprilie 20, 2023 cu niciun comentariu

Miercuri, 19 aprilie, a avut loc în format videoconferință întâlnire cu ministrul ucrainean.

Din partea României au participat ministrul Agriculturii si președintele ANSVSA ocazie cu care am pus in discuție situația deosebit de dificilă cu care se confruntă fermierii din cauza afluxului de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

Ministrul Agriculturii din Ucraina a mulțumit pentru implicare și sprijinul acordat de România Ucrainei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat omologului său situația deosebit de gravă existentă în România. În contextul actual care este mult mai grav dat fiind faptul că 3 state (Polonia, Ungaria și Slovacia) au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului la care s-a adăugat și Bulgaria cu interzicerea importului începând cu data de 24 aprilie.

În aceste condiții România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina.

România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calității produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA, conform legislației europene în vigoare. Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terțe.

Începând de mâine un colectiv de specialiști format din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanțelor și ai MADR va proceda imediat la implementarea soluțiilor tehnice pentru monitorizare.

De asemenea, ministrul Agriculturii a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru ca agenții economici din Ucraina să reducă exportul de cereale și plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.

Ministrul Agriculturii a informat că miniștrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia și România au făcut propuneri vicepreședintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politica comerciala la nivelul UE și comisarului pe probleme de agricultura, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerț.

Ministrul agriculturii ucrainean a solicitat o întrevedere tete a tete cu ministrul român, întâlnirea va avea loc vineri 21 aprilie ora 9.00 la Bucuresti pentru găsirea și a altor soluții ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului în România și alte probleme specifice situației actuale.

La orele 15.00 ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut o întâlnire in format videoconferință în cadrul căreia a purtat discuții cu omologii din Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia pentru a se pune de acord asupra conținutului unei scrisori care a fost deja înaintată comisarului responsabil de comerț exterior și comisarului pe agricultură, cu măsuri pe termen scurt mediu și lung necesare pentru protejarea fermierilor.

La ora 17.00 a fost demarată ședința de lucru în format videoconferință cu Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politica comercială la nivelul UE și comisarul pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski.

La această întâlnire alături de ministrul agriculturii și în absența ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Cadariu, au participat secretarul de stat de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, HORAȚIU CLEPAN, președintele ANSVSA Alexandru Bociu și 3 consilieri de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Discuțiile au pornit printr-un tur de masă în care miniștri responsabili cu comerțul exterior, respectiv, agricultură, au prezentat situația existentă în țările lor.

România a precizat faptul că are în prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor. România a subliniat că se vede amenințată de un aflux și mai mare de cereale din Ucraina întrucât punctele de ieșire din UA către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit, iar Portul Constanta devine și mai aglomerat.

20.04.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu