România riscă să rămână fără medici de familie, în lipsa unor măsuri concrete prin care absolvenții să fie atrași spre această specialitate

Adaugat la data februarie 01, 2023 cu niciun comentariu

Medicina de familie este una dintre specialităţile deficitare de care s-au ferit mulţi dintre absolvenţii de medicină admişi la Rezidenţiat, în toamnă. Din peste 300 de locuri disponibile, 46 au rămas neocupate şi vor fi scoase din nou la concurs la sesiunea extraordinară a examenului de rezidenţiat, care va fi organizată la jumătatea lunii mai.

Universitatea de Medicină “Carol Davila” din Capitală are toate locurile ocupate la Medicină de Familie, dar poate pregăti mai mulţi specialişti. Acum sunt 360 de rezidenţi la medicină de familie, dar unii se răzgândesc pe parcurs.

Mai puţin de zece mii de medici de familie au contract cu Casa de Asigurări, în toată ţara. Jumătate se apropie de pensionare, un sfert sunt deja pensionari, dar încă lucrează. Problema e distribuţia lor în ţară. Încă din 2019, 168 de comune nu aveau nici măcar un cabinet de medicina familiei sau un punct de lucru, potrivit datelor oficiale. Multe primării le pun la dispoziţie cabinete dotate şi locuinţe, dar tot nu vin medici.

În contractul-cadru privind asistenţa medicală au fost introduse servicii în plus pentru medicii de familie. Iar prin Planul de rezilienţă sunt alocate fonduri pentru a renova trei mii de cabinete, dar încă se aşteaptă cereri. Sunt bani şi pentru ca sistemul unic informatic să nu mai cedeze atât de des.

01.02.2023

5.491 Comentarii

Lasa un comentariu