România: Programul Rabla pentru becuri va fi disponibil din vară doar pentru românii cu venituri mici

Adaugat la data martie 13, 2023 cu niciun comentariu

Programul Rabla pentru Becuri nu mai e pentru toată lumea. Vor primi vouchere în schimbul becurilor vechi doar românii din categoriile vulnerabile pentru ca bugetul să nu fie depăşit. Specialiştii de la ministerele Mediului și Muncii lucrează acum la noile criterii și la pragul de venit. Voucherele vor fi disponibile abia la vară, după rectificarea bugetară.

Încă din noiembrie, guvernul a aprobat bugetele din programul “Rabla pentru becuri”. 400 de milioane de lei vor subvenționa înlocuirea becurilor vechi cu unele performante de către persoanele fizice, iar 500 de milioane lei sunt destinate înlocuirii becurilor vechi la iluminatul public al localităților.

Regulamentul nu a fost făcut însă public, iar oamenii nu știu care sunt condițiile. În program s-ar putea înscrie doar românii cu venituri mici.

Tánczos Barna, ministrul Mediului: “Este un proiect complex, complicat datorită numărului mare de persoane care ar putea să beneficieze și numărul foarte mare de cetățeni care ar putea solicita aceste bilete valorice și acest sprijin valoric, motiv pentru care dacă vorbim de sute de mii de persoane, implementarea este complicată. S-a analizat varianta colaborării cu autoritățile locale, cu ministerul Muncii pentru a avea o destinație foarte clară și precisă a acestor sume și a ajuta exact acele persoane care au nevoie. Nu cred că este nevoie de ajutor financiar pentru persoanele care își permit să achiziționeze becuri moderne cu consum redus.”

Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu spun că oamenii vor putea primi voucherele abia din vară.

Programul Rabla pentru becuri a fost gândit pentru a-i sprijini pe români în această perioadă de criză energetică, când facturile la curent au explodat.

13.03.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu