România pierde anual 300.000 de persoane. Migrația externă este principalul motiv pentru care populația țării noastre scade

Adaugat la data noiembrie 18, 2023 cu niciun comentariu

România pierde în fiecare an cel puțin 300 de mii de persoane, iar migrația externă rămâne în continuare principalul motiv pentru care populația țării noastre este tot mai puțină. Până la finalul acestui deceniu vom fi mai puțin de 18 milioane, iar până în 2050 vom mai pierde încă 3 milioane de persoane, iar asta va pune presiune pe piața muncii și automat pe sistemul de pensii. Forța de muncă străină adusă din țările asiatice nu este o soluție, deoarece această piață nu este o sursă și pentru angajați calificați.

Germania a fost, în 2022, țara unde au plecat cei mai mulți români, urmată de Italia și Marea Britanie. Dorința unui trai mai bun nu mai este principalul motiv pentru care conaționalii noștri aleg să trăiască peste hotare.

Statisticile oficiale mai arată că numărul celor care aleg să studieze în străinătate este în creștere. Numai anul trecut o persoană din trei care a părăsit țara avea între 15 și 25 de ani. Asta va face ca în următorii ani criza de pe piața muncii să se acutizeze, iar presiunea pe sistemul de pensii să crească și mai mult. Iar cum fenomenul migrației nu poate fi oprit, România trebuie să găsească soluții. Iar forța de muncă străină este o variantă.

sursa: TVR

18.11.2023

5.472 Comentarii

Lasa un comentariu