România: Noi reguli de vânzare și etichetare. Comercianții trebuie să diferențieze produsele lactate autentice de cele care conțin înlocuitori

Adaugat la data martie 14, 2023 cu niciun comentariu

Lactatele sunt în fiecare lună pe lista scumpirilor. Unii producători folosesc însă, pe lângă lapte, și înlocuitori, precum grăsimi vegetale. Iar cumpărătorii sunt ușor de păcălit. Pentru a evita astfel de situații, autoritățile au schimbat regulile de vânzare și etichetare și îi obligă pe comercianți să aibă rafturi separate.

Atrași de prețurile mai mici, românii pot fi păcăliți ușor de produse care, deși sunt etichetate ca lactate, sunt fabricate cu substitute, precum lapte praf sau grăsimi vegetale.

Autoritățile încearcă să oblige comercianții să diferențieze produsele lactate autentice de cele care conțin adaos de grăsimi din alte surse. Și să le expună separat în magazine, cu informații clare, astfel încât consumatorii să știe ce cumpără.

Horia Constantinescu, președinte ANPC: Perioada pe care o traversăm îl determină pe consumator să ia decizia de tranzactionare în funcție de preț și mai puțin interesat de ceea ce scrie pe etichetă.

Procesatorii din industria laptelui spun că aceleași reguli trebuie să se aplice nu doar în rețelele comerciale și supermarketuri, ci și în piețe.

Dorin Cojocaru, preşedinte, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui: Se diminuează marketingul înșelător, amestecuri cu grăsimi vegetale, nu tot ce e alb și curge e lapte. Vreau să văd și în piețele de cartier, la comercianții mici, vreau să văd separat foarte clar ce aduc din Bulgaria, acele specialități albe, față de produs autentic din lapte.

Medicii veterinari, comisarii de la Protecția Consumatorilor și Fisc au inceput deja controale în magazine, deocamdată pentru a-i informa pe patroni și administratori despre regulile impuse prin noua lege a laptelui.

14.03.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu