România: Carburanții s-ar putea scumpi din nou, avertizează analiştii și reprezentanții companiilor petroliere

Adaugat la data februarie 06, 2023 cu niciun comentariu

Cel mai mult s-ar putea scumpi motorina, în condițiile în care producția nu acoperă necesarul. Ministrul Energiei dă însă asigurări că sunt stocuri suficiente și că importatorii au găsit alți furnizori.

Carburanții s-au scumpit deja înainte de 5 februarie, dată de la care se aplică embargoul impus de Uniunea Europeană pentru cea mai mare parte a importurilor de produse petroliere din Federația Rusă. De exemplu, la sfârșitul lunii ianuarie, în țară, benzina era mai scumpă, în medie, cu 28 de bani pe litru, iar motorina cu 29 de bani pe litru decât în prima parte a lunii.

În București, cel mai ieftin sortiment de benzină se vinde, acum, cu un preț între 6,49 lei pe litru și 6,69 lei pe litru. Litrul de motorină standard costă între 7,57 lei și 7,70 lei. Iar pentru cea superioară, prețul poate depăși 8 lei și 20 de bani.

Motorina este în continuare mai scumpă decât benzina. Diferența de preț dintre cele două tipuri de carburant este în medie de aproape un leu pe litru.

Reprezentanții companiilor petroliere avertizează că prețurile ar putea să crească și mai mult, mai ales la motorină. Rafinăriile nu produc suficient, iar cea mai mare parte a importurilor veneau din Federația Rusă. Odată cu embargoul, sunt necesari alți furnizori.

Ministrul Energiei susține însă, că nu există motive de îngrijorare și dă asigurări că marii importatori și-au diversificat sursele de aprovizionare.

06.02.2023

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu