Revelatie divina si descoperire stiintifica

Adaugat la data aprilie 23, 2014 cu niciun comentariu

Vă invităm să citiți al saselea articol dintr-o serie de materiale informative scrise de dr. Emil Rădulescu, realizatorul Rubricii de sănătate din cadrul Matinalului de la Radio Vocea Speranței.

Pe glob, fumează aproximativ 1 miliard şi 300 milioane, dintre aceştia 40% sunt bărbaţi şi 10% femei. Printre fumători, riscul cancerului bronhopulmonar este de 20 de ori mai mare decât în rândurile nefumătorilor. De fapt, toate formele de cancer se întâlnesc mai frecvent la fumatori decât la nefumători.

Numeroase studii efectuate în Statele Unite, Norvegia, Olanda şi Polonia au arătat că adventiştii de ziua a şaptea se bucură de longevitatea cea mai mare de pe glob.

Totul a început în toamna anului 1848 când tânăra Ellen White (1827-1915), împreună cu soţul ei James White, locuiau în Connecticut, USA. Într-o viziune,  i s-a arătat că tutunul, ceaiul şi cafeaua sunt dăunătoare organismului uman şi nu trebuie folosite. Dar s-a ivit o problemă. Prin anii 1850, nu exista nicio dovadă ştiinţifică referitoare la vreo acţiune dăunătoare a acestor substanţe. Dimpotrivă! Medicii recomandau fumatul în tratamentul stărilor depresive şi al altor stări nervoase, precum şi în unele boli ale căilor respiratorii, cum ar fi astmul bronşic. Pe cine să crezi? Pe o tânără care afirmă că a avut o viziune sau pe oamenii de ştiinţă?

rvs
Ascultă Rubrica de Sănătate realizată de dr. Emil Rădulescu
la Radio Vocea Speranței!

Şi înainte de potop, oamenii au stat în faţa unei dileme. Pe cine să asculte? Pe Noe, care prevestea un potop sau pe savanţii timpului care, necunoscând nici măcar ploaia, considerau afirmaţiile lui Noe, care avea 500 de ani, pur şi simplu o aberaţie care nici nu trebuie luată în consideraţie.

În ceea ce privește fumatul, a fost nevoie de mai mult de 100 de ani, până când a venit confirmarea ştiinţifică privind efectele devastatoare ale tutunului. În anul 1950 au apărut două lucrări, una în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, scrisă de Ernest L. Wynder şi Evarts A.Graham (JAMA 1950;143:329-336) şi alta în British Medical Journal având ca autori pe Richard Doll şi Austin Bradford (BMJ 1950;11:739-748), referitoare la relaţia dintre fumat şi cancerul pulmonar. Dar lumea ştiinţifică n-a luat în seamă relaţia dintre fumat şi cancerul pulmonar, ambele articole fiind controversate.

În anul 1953, Richard Doll şi Austin Bradford publică un studiu foarte minuţios efectuat asupra medicilor din Anglia, din care reieşea legătura clară între fumat şi cancer. În anul 1957, a fost prezentată prima declaraţie oficială a Statelor Unite (Surgeon General Leroy Burney) în care se arăta că fumatul de ţigări constituie un factor cauzal în apariţia cancerului bronhopulmonar. Cu toate aceste informații, abia în anul 1964, după un nou raport al ministrului sănătăţii al Statelor Unite, s-a acceptat relaţia dintre fumat şi cancer.

În acelaşi timp, Compania Americană a Tutunului din Statele Unite, la o conferinţă de presă, afirma că “până în prezent nimeni n-a dovedit că neoplasmul pulmonar este legat, în mod direct, de tutun”. În anul 1854, vicepreşedintele companiei Philip Morris afirma că, dacă s-ar cunoaşte că produsul lor ar fi dăunător, ar opri producţia imediat. Chiar şi în anul 1994, industria de tutun din Statele Unite declara în faţa Congresului American că dovezile privind legătura dintre fumat şi cancer şi bolile cardiovasculare nu erau concludente, că tutunul nu produce dependenţă şi că industria tutunului nu acţionează pentru a face ca tinerii să fumeze. Desigur, nu se poate aştepta ca industria tutunului să pună interesele populaţiei deasupra propriilor interese financiare,indiferent de declaraţiile pe care le fac.

În ce priveşte fumatul pasiv, primul studiu epidemiologic major a fost comunicat abia în anul 1981.

Specialiştii cred că, datorită numărului din ce în ce mai mare de femei care fumează, şi datorită faptului că ele sunt afectate mai uşor decât bărbaţii, în anul 2030, cazurile de cancer pulmonar vor fi la fel de frecvente şi printre femei, ca şi printre bărbaţi. Iar unii spun că, dacă întreaga populaţie ar fi adventistă, atunci viaţa pe această planetă ar fi mult mai lungă (și, desigur, mai frumoasă).

5.469 Comentarii

Lasa un comentariu