Reteta zilei – Smoothie de banane si curmale

Adaugat la data martie 25, 2016 cu niciun comentariu

Banane în loc de cartofi:
Schimbările climatice ar putea modifica profund agricultura lumii, spun specialistii.
Plantele tropicale ar putea deveni surse esenţiale de hrană pentru milioane de oameni din ţările dezvoltate, din cauza încălzirii globale care va determina o modificare a sortimentului de plante cultivate.
Oamenii vor trebui să se adapteze la meniuri noi, variate, pe măsură ce culturile agricole tradiţionale se vor confrunta cu dificultăţi induse de climă.
Experţi din cadrul Grupului International de Consultare a Resurselor Agricole afirmă că, în câteva decenii, în multe ţări dezvoltate peisajul agricol ar putea fi foarte diferit de cel de azi; astfel, bananele ar putea înlocui cartoful, ca sursă esenţială de carbohidraţi. Experţii au elaborat predicţii privind efectele schimbărilor climatice asupra a22 dintre cele mai importante plante cultivate în prezent.
Ei prevăd, pentru multe ţări dezvoltate, o scădere a recoltelor celor mai importante 3 culturi, din punct de vedere al numărului de calorii furnizate: porumb, orez şi grâu.
Cartoful, care creşte bine într-un climat mai răcoros, va avea, de asemenea de suferit, pe măsură ce temperaturile cresc şi vremea devine mai capricioasă.
Autorii raportului susţin că aceste schimbări ar putea deschide calea spre trecerea la alte culturi, de exemplu banane, care ar putea creşte la latitudini şi chiar altitudini mai mari, acolo unde în prezeunt se cultivă cartofi.

Va propunem un nectar de banana si curmale, pentru care va trebuie:
curmale - ro wikipedia org
– 10 curmale fara samburi
– 1 banana coapta decojita
– 2 cesti de lapte de soia
Optional:
– 1 lingurita de polen
– Jumatate de lingurita de scortisoara

Se mixeaza cu blenderul curmalele si laptele pana devin ca un piure, apoi se adauga restul ingredientelor si se mai mixeaza pana cand compozitia devine cremoasa. Se serveste imediat.
Acest nectar este cea mai buna idee atunci cand aveti doar putin timp la dispozitie de a va pregati inainte de venirea unor oaspeti. Se poate prepara chiar in fata lor. Alegeti pahare inalte, turnati bautura si decorate cu frunze de menta, ananas sau capsuni.

Ramaneti in forma: mancati intelept!

25.03.2016

 

Sursa: BBC News, sanovita.ro
foto: 1.ecuisine.ro; 2. ro.wikipedia.org

5.435 Comentarii

Lasa un comentariu