Bucataria dobrogeana se bazeaza pe resursele naturale din zona: pesti de apa dulce si marini, carne de oaie, dar se simte puternic si influenta orientala printr-o serie de preparate specifice, caracterizate prin prezenta stafidelor, a nucilor si a siropurilor concentrate. Un procedeu culinar specific este frigerea.
Printre ciorbe se pot aminti cea de burta si ciorba pescareasca. Lipovenii, originari din Rusia, gatesc ciorba pescarilor, numita “uha”, dupa vechi retete rusesti din secolul XVIII. O specialitate renumita este placinta dobrogeana (cu telemea rasa, impachetata in foetaj) servita cu iaurt. Asemanatoare sunt si merdenele preparate tot cu telemea de oaie.
Neintalnite in alte zone sunt si sarmalele cu orez si stafide. Preparatele din peste sunt numeroase: crap la cuptor, crap umplut cu nuci si stafide, crap cu orez. Carnea de miel si de berbec se prepara intr-o varietate de moduri.
Cele mai renumite preparate dulci sunt baclavaua, halvaua de casa si turta dulce.
Poate, intr-o zi dobrogenii vor invata sa renunte la carne si atunci vom avea o alta descriere a obiceiurilor culinare din aceasta zona.
Poate v-ati fi asteptat sa avem o reteta de baclavale, insa am ales una mult mai sanatoasa: rulada de grau.
Ingredinetele sunt:
1 kg grau
250 g de miez de nuca
100 g de stafide
2 banane
4 linguri de miere
100 g de nuca de cocos
2-3 mere razuite
Graul se fierbe apoi se da prin masina de tocat impreuna cu nucile. Pasta obtinuta se amesteca cu celelalte ingrediente si se intinde pe o folie pe care se presara, mai intai, nuca de cocos. Dupa ce pasta se intinde intr-un strat de un cm grosime, se presara din nou, nuca de cocos. Se ruleaza cu ajutorul foliei si rulada ramane impachetata in folie. Se mentine la frigider timp de doua ore, dupa care se poate taia.
Alegeti mereu aromele sanatatii care va mentin tineri si zambitori!
Ramaneti in forma: mancati intelept!
13.10.2015
sursa foto: 1. nutricios.ro; 2. health.harvard.edu
5.419 Comentarii