Reteta zilei – Prajitura Lamaita

Adaugat la data mai 21, 2015 cu niciun comentariu

Desi fructele sunt cele mai sanatoase deserturi, totusi din cand in cand mai gatim si cate o prajitura. In fiecare tara desertul constituie o traditie importanta.
Celebritatea bucatariei siciliene a fost data de dulciuri. Prajitura traditionala se numeste Cassata si este asemanatoare unui tort de inghetata, in care au fost adaugate branza dulce, fructe uscate si nuci. Reteta Cassatei dateaza de cel putin 500 de ani, fiind unul dintre deserturile preferate ale familiilor regale care s-au perindat pe insula vulcanului Etna. Unul dintre principalele deserturi din Elvetia, este reprezentat de miez de nuca usor caramelizat, invelit in aluat de biscuiti. Marea Britanie este cunoascuta pentru budincile sale. Cea mai cunoscuta este budinca cu fructe uscate si sos de lapte si vanilie. La romani măslinele îndulcite cu miere erau desertul traditional.
In Turcia cel mai renumit desert este baklavaua. Cu alune si miere, migdale, lamaie, fistic sau portocale, baclavaua e desemnata desertul tarilor balcanice. In Austria se spune ca se fac cele mai bune torturi.

De obicei cand vorbim despre prajuturi , ne imaginam printre ingrediente, oua, lapte si zahar. In desertul propus astazi vom vedea ca se poate si altfel. Pentru ca are in compozitia sa crema de lamaie, prajitura se numeste Lamaita.lamai Contine foi, crema si glazura.

Foile se pregatesc din: 20 l de ulei, 20 lg de zahar brun, 20 lg de lapte de soia, doua plicuri de vanilie, coaja de la o lamaie, jumatate de lingurita de drojdie uscata, faina cat cuprinde.
Se amesteca bine uleiul cu zaharul, laptele de soia, plicurile cu vanilie, coaja de lamaie si drojdia, pana se topeste zaharul. Se pune faina treptat, obtinandu-se un aluat potrivit de tare. Se fac 4 foi care se coc pe dosul tavii la 200°C.

 Pentru crema ne trebuie: 750 ml lapte de soia, 150 gr de miere, 4 plicuri de vanilie, 7 linguri de gris, o lamaie, atat coaja cat si sucul si 100 gr de unt de cocos. Laptele se fierbe impreuna cu vanilia si coaja rasa de la lamaie. Cand fierbe se adauga grisul. Se ia de pe foc si se adauga untul de cocos, mierea si sucul de lamaie.

Putem opta pentru o glazura din 2-3 lg de miere si 5-6 lg de nuca de cocos. Mierea putin incalzita se va intinde pe toata suprafata ultimei foi, apoi se va preasara nuca de cocos.
Se aseaza prima foaie pe platou si peste ea se pune crema. Din nou o foaie si crema pana cand toate cele patru foi se suprapun. Se glazureaza ultima foaie cu miere si fulgi de cocos.

Asa cum va spuneam, putem sa preparam prajituri si fara a combina oua, lapte si zahar!

Ramaneti in forma: mancati intelept!

21.05.2015

 

sursa foto: 1.libertatea.ro; 2. littlegreenblog.com

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu