Din istoria celor mai longevive persoane aflam lucruri interesante si utile. Citim despre persoane care au trait peste 120-130 de ani si ne intrebam daca longevitatea este legata doar de factori genetici sau la mijloc se mai afla si altceva?
Conform unui studio realizat in 2005, cea mai mare medie de varsta din lume, 80 de ani, este in Canada, iar cea mai mica, in Mozambic, de 40 de ani.
Este dovedit statistic ca locuitorii tarilor dezvoltate au o viata mai lunga cu 15-20 de ani decat in urma cu un secol. In urma cu o suta de ani, speranta de viata a francezilor abia ajungea la 49 de ani, acum fiind de aproape 84 de ani pentru femei si 77 de ani pentru barbati.
Depasirea varstei de 80 este o realitate posibila? Sunt anumite secrete care ne ajuta sa ne mentinem o batranete plina de vigoare?
O sursa de inspiratie poate veni de la populatiile renumite prin longevitatea si sanatatea lor, cum ar fi tribul Hunza din Asia Centrala, serpasii din Nepal sau indienii otonimi. Alimentatia acestora pe baza de vegetale, fructe proaspete si uscate, nuci, diferite zarzavaturi si cereale, alaturi de climatul uscat si insorit, dar mai ales un stil de viata cu mult exercitiu fizic, reprezinta factorii de succes!
Astazi avem o reteta racoritoare, potrivita pentru aceste zile de vara si foarte sanatoasa datorita prospetimii alimentelor care vor fi folosite crude.
Pateul de dovlecei este o specialitate in care aromele celor sapte ingrediente se imbina impecabil.
Trebuie sa avem:
150 gr dovlecei taiati marunt,
100 gr de seminte de susan macinat,
20 ml zeama de lamaie,
15 m ulei,
doi catei de usturoi,
sare,
boia de ardei dulce.
Mixam ingredintele pana vom obtine o pasta. O asezam intr-un bol apoi ornam cu feliute de ardei rosu si frunze de patrunjel.
Cu totii suntem de acord ca viata merita sa fie traita frumos si prelungita, atat cat depinde de noi. Ne respectam sanatatea traind intelept si echilibrat!
Ramaneti in forma: mancati intelept!
16.06.2015
sursa foto: 1. ligiapop.com; 2. agrofm.ro
5.419 Comentarii