Reteta zilei – Dulceata

Adaugat la data iunie 23, 2015 cu niciun comentariu

Socrate spunea ca “oamenii de rand traiesc ca sa manance si sa bea. Oamenii de valoare mananca si beau ca sa simta ca traiesc!”
Oare in cate categorii se pot incadra cei care gatesc? Probabil clasificarea se face in functie de cei care gatesc de placere, pentru relaxare, de nevoie sau pentru etalare. Un lucru e sigur: atunci cand gatim, conteaza modul in care o facem!
Din aceeasi baza de ingrediente pot rezulta produse diferite, datorita modului divers de preparare.
Fiecare dintre noi avem gusturi preferate si ne ghidam dupa ele atunci cand punem la cale o noua reteta.
Mai ales cand vine vorba despre prepararea conservelor pentru iarna, gospodinele incearca mai multe retete si din toate adapteaza una potrivita pentru gustul familiei lor.

Nu stim cum obisnuiti sa faceti dulceata! Sunt mai multe moduri in care aceasta se prepara. Sunt multe persoane care “nu strica fructele pe dulceata”, ca sa folosesc exprimarea lor si atunci le congeleaza sau le usuca, insa sunt si altele carora o lingurita de dulceata, din cand in cand, in mijlocul viforului, la iarna, le face extren de fericite.

dulceata - mooza.roSe pot folosi tot felul de fructe. Cantitatea de zahar porneste de la 300 g pana la 800 g pentru un kg de fructe.
Pentru ca fructele sa ramana intregi, se presara zahar peste ele, se amesteca cu o paleta si se lasa doua-trei ore. Dupa acest timp se asaza intr-un vas pe foc , iar de aici, pornesc mai multe variante de preparare.

Prima varianta ar fi sa se lase pana dulceata da cateva clocote, apoi sa se scoata fructele, sa se fiarba siropul pana se incheaga, apoi sa se adauge fructele si sa se puna in borcane.
A doua varianta este de a lasa dulceata sa fiarba 40-45 de minute si sa se adauge amidon dizolvat in apa rece. Doua linguri de amidon de porumb la un kg de fructe.
A treia varianta este de a adauga, la sfarsit, in locul amidonului, seminte de chia, in functie de cat de lagata vreti sa fie dulceata.

Va dorim o vara decorata cu multe conserve!

Ramaneti in forma: mancati intelept!

23.06.2015

 

sursa foto: 1. culinar.ro; 2. mooza.ro

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu