Reteta zilei – Covrigi

Adaugat la data mai 26, 2015 cu niciun comentariu

Din zona balcanica, de la sud de Dunare, au patruns, de-a lungul timpului, in tara noastra, o multime de obiceiuri si de produse culinare. Retetele de covrigi sunt doar un exemplu pe langa cele de sarmale, musaca sau baclavale. In multe tari europene, traditia covrigilor pare sa fie destul de veche, inca din Evul Mediu. Prima reteta de covrigi, care s-a pastrat pana astazi, dateaza din 1607, figurand intr-o carte intitulata “Tezaur de sanatate”. Acolo se indica ingredientele si se dezvaluia secretul prepararii covrigilor. Dupa ce aluatul era framantat bine timp de 40 de minute, se modelau covrigii, se puneau in apa calda, apoi in apa rece si se introduceau in cuptor. Modelajul covrigilor era o adevarata arta. In Germania apare si o legenda leagata de impletirea covrigilor. Se spune ca un brutar, de la curtea regelui, a fost trimis in inchisoare, riscand sa isi piarda viata, deoarece nu copsese bine painea. Nevasta brutarului l-a rugat pe rege sa ii mai dea o sansa si suveranul a acceptat cu o conditie: in trei zile, brutarul sa faca o paine prin care soarele sa treaca de trei ori. Ideea brutarului de a impleti coca, a indeplinit cerinta regelui.

Foarte gustosi sunt covrigii de casa facuti din: 500 g făină, 25 g de drojdie, 300 ml apă călduță, o linguriță cu zahăr brun, patru linguri cu miere, un pliculeț cu zahăr vanilat, coaja de la o lamaie, 100 g susan, sare si ulei.

Frământăm 10-15 minute un aluat din făină, drojdie, un praf de sare, zahăr brun, coaja de lamiae si apa. Nu punem apa dintr-odată, ci treptat, având grijă să încorporam foarte bine făina.covrigi 1
Când coca are consistență elastic și se desprinde de pe degete, nu mai trebuie să adaugam apă. Lasăm aluatul la dospit, la loc călduț, până își dublează volumul.
Apoi framantam din nou aluatul , ca să scoatem aerul din el, pret de inca 10 min. Il strângem sub forma unui sul mai gros și il taiem în 10-12 bucăți egale. Din ele putem modela covrigii in diverse forme si marimi: in cerc, in opturi sau impletiti. Ii punem pe o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt si ii lasăm să crească o oră.
Între timp, punem pe foc o oală cu apă și un praf de sare. Când stă să fiarbă, adaugăm zahărul vanilat și mierea și amestecăm. Scufundăm covrigii în apa clocotită și ii lasam câte două minute. Ii punem pe un prosop de bucatarie la scus, apoi ii dam prin susan. Ii punem din nou în tavă si ii lasăm în cuptor timp de 20 de minute, la 160°C.

Cu acesti covrigi putem astepta oaspetii , sau ii putem pune in pachetelele copiilor la scoala sau in ale noastre la serviciu, dar sunt buni, mai ales pentru a bine-dispune cele mai triste zile ale noastre!

Ramaneti in forma: mancati intelept!

26.05.2015

sursa foto: 1. observator.tv; 2. bucharestlife.net

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu