Pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.
In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa la fiecare 15 – 20 de minute. Consumati in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
Nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), pentru ca sunt diuretice.
Pe parcursul zilei, trebuie facute dusuri caldute, fara a sterge de apa, iar aparatul de aer conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.
Daca expunerea la soare la amiaza este absolut necesara, tinuta trebuie sa fie adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Totusi, trebuie evitate activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). Atentie la persoanele dependente (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati), carora trebuie sa li se ofere lichide chiar daca nu le solicita si cu care trebuie pastrata o legatura permanenta.
Recomandari pentru soferi
Pentru a preintampina producerea unor evenimente rutiere nedorite rezultate din cauza temperaturilor foarte ridicate, Brigada Rutiera din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti face urmatoarele recomandari conducatorilor de autovehicule:
- sa foloseasca sistemele de climatizare;
- sa consume suficiente lichide pentru evitarea deshidratarii, evident nu ne referim la bauturile alcoolice;
- sa se asigure ca presiunea din pneuri este cea recomandata pentru sezonul cald;
- sa evite pe cat posibil calatoriile in jurul pranzului, in special persoanele in varsta.
Temperatura ridicata din hibitaclul masinii va accentua starea de oboseala ce se manifesta la inceput prin intarzierea reactiilor, dificultate in concentrare, cascatul repetat, clipirea foarte deasa si se termina cu adormirea la volan. De asemenea, trebuie tratate cu toata atentia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultati neasteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplacute.
Atentie la masinile cu gabarit depasit, utilajele folosite pentru reabilitarea partii carosabile, biciclisti, dar si copii care isi petrec vacanta de vara.
5.463 Comentarii