Recomandari pentru iarna

Adaugat la data ianuarie 28, 2012 cu niciun comentariu

Recomandari din partea Ministerului Sanatatii

In aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, Ministerul Sanataţii recomanda populaţiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor şi sa consume alimente bogate in proteine, fructe şi legume. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata imbracamintea adecvata – caciuli, manusi, haine groase, etc. Trebuie evitata expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a se feri de degeraturi. Daca acestea apar, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea unui medic. Locuinţele şi spaţiile inchise de locuit trebuie sa fie incalzite corespunzator şi trebuie evitata utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.

Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute. In aceasta perioada, trebuie sa se acorde o atentie speciala copiilor – evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

Prin structurile subordonate Ministerului Sanataţii şi cele ale Ministerului Administraţiei şi Internelor se vor asigura masuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fara adapost.

Recomandari din partea Politiei Capitalei

Pentru a preintampina producerea unor evenimente rutiere nedorite, reprezentantii Politiei Capitalei solicita conducatorilor de autovehicule urmatoarele:

– sa reduca viteza de deplasare, in condiţiile unui carosabil acoperit cu zapada sau polei, sa circule cu o viteza de 30km/h in localitaţi şi 50km/h in afara acestora;
– sa-şi asigure o buna vizibilitate curaţand parbrizul, luneta şi geamurile laterale;
– sa asigure buna funcţionare a ştergatoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire;
– sa foloseasca corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi vazuţi in trafic;
– sa pastreze in mers o distanţa suficient de mare faţa de autoturismul din faţa, pentru a putea opri in condiţii de siguranţa;
– sa echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzatoare sezonului rece;
– sa nu franeze sau sa vireze brusc şi sa foloseasca cu precadere frana de motor;
– sa nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, in special calea de rulare a tramvaielor;
– in condiţii de ninsoare abundenta, şoferii au obligaţia sa nu opreasca ori sa staţioneze pe traseele pe care se deplaseaza mijloacele de transport public pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszapezire şi desfaşurarea traficului in general;
– sa respecte semnalele şi indicaţiile agenţilor de circulaţie.

Conducatorii auto trebuie sa se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmeaza sa-l parcurga şi sa-şi pregateasca autovehiculul pentru drum (plinul de combustibil, lopata, sac cu nisip, etc.).

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu