Cine disprețuiește ziua începuturilor slabe? se întreabă profetul Zaharia, în capitolul 4, versetul 10. O echipă mică, dar cu un suflet mare, a inceput să lucreze în 1993, punând bazele a ceea ce va deveni ulterior a doua rețea radio creștină din România.
Citește prima parte a articolului
“Radio Vocea Speranței, de 3 x 7 ani de emisie în România“.
Până în luna martie 1997, programul de emisie a avut o durată de două ore pe zi. În staţiile locale, radioprogramele erau preluate de la centrul de producţie din Bucureşti. Din martie 1997, timpul de emisie s-a extins la şase ore pe zi şi, opt ani mai târziu, s-au adăugat primele staţii cu licenţă de 24 de ore la Câmpulung Muscel şi la Petroşani. Între 2006 şi 2008, noi oraşe au intrat în reţeaua Vocea Speranţei: Bistriţa, Botoşani şi Roşiori de Vede, Bacău, Suceava şi Hârlau, Motru şi Târgu Jiu. După 15 ani de existenţă, până la data de 1 octombrie 2008, programele Radio Vocea Speranţei erau transmise zilnic din 25 de staţii teritoriale din ţară, 15 proprii şi 10 cu timp de emisie închiriat. Aceasta însemna 1988 de ore pe săptămână, adică 284 de ore pe zi. Totodată, Radio Vocea Speranţei putea fi recepţionat şi pe satelit, la scară continentală europeană, iar la nivel mondial, pe Internet.
Primul director al postului Radio Vocea Sperantei, pastorul Daniel Nae, a observat că “au trecut 21 de ani și este greu să anticipezi ce se poate întâmpla când Dumnezeu conduce o lucrare: cu intervenția Lui, întotdeauna depășește ceea ce ne putem noi imagina. El a binecuvântat această lucrare, într-un mod spectaculos, cred că e una dintre cele mai binecunoscute rețele creștine din lume, nu numai prin timpul și diversitatea programelor, ci și datorita impactului pe care mass-media adventistă românească îl produce în societatea noastră“.
“Schimbările din acești 21 de ani le-aș atribui binecuvântării lui Dumnezeu”, a mărturisit Beatrice Lospa, primul redactor al postului Radio Vocea Speranței. “De la două ore, la 24; de la subsolul unei căsuțe unde iarna lucram înfofoliți, la un centru mare pentru care ne-ar invidia alte posturi comerciale. Cât despre echipa Radio Vocea Speranței, este la fel de devotată, dar mărită. Am plecat de la ceva mic și puțin pretențios și am ajuns la ceva mult mai mare, dar eu cred că nu numărul de ore e important, ci e important că mesajul poate fi transmis în multe case”.
Data de 1 octombrie 2008 constituie începutul unei noi etape în extinderea radio Vocea Speranţei, prin conce-sionarea a 25 de noi frecvenţe teritoriale. Se ajunge acum la 50 de staţii locale, dintre care 40 proprii şi 10 cu timp de emisie închiriat. În prezent, programele radio Vocea Speranţei pot fi ascultate în FM în 41 de staţii şi în AM în 9 staţii. Timpul de emisie cumulat este de 912 ore pe zi şi de 6384 de ore pe săptămână, înregistrându-se o creştere de 321,5%.
Anul 2009, cel de-al 16-lea an de viaţă al postului de radio Vocea Speranţei, reprezintă saltul de la etapa extensivă la cea intensivă. Se au în vedere, în primul rând, calitatea şi productivitatea. În raport cu începutul anului 2009, timpul de emisie s-a îmbogăţit cu 356 de minute/săptămână (5,93 ore), reprezentate de emisiuni şi rubrici noi. Toate programele difuzate sunt realizate la Bucureşti, exceptând două emisiuni de câte 30 de minute, una realizată la Cluj-Napoca şi alta în Olanda. În staţiile Cluj-Napoca şi Braşov sunt pregătite şi difuzate şi emisiuni în limba maghiară. Din a doua jumătate a anului 2009, Radio Vocea Speranţei poate fi recepţionat, prin satelit, dincolo de zona continentală europeană.

Rene Stoica, Beatrice Lospa și Daniel Nae la cea de-a 20-a aniversare a postului Radio Vocea Sperantei
“Oamenii care ascultă Radio Vocea Speranței mereu spun că au găsit o speranță și pentru lumea aceasta și pentru viitorul despre care vorbește Biblia, spun că au găsit un prieten, încurajare când au fost descurajați și un sfat când au avut nevoie”, a mai adăugat pastorul Daniel Nae, în timp ce Rene Stoica afirmă că “emisiunile live sunt urmărite cu interes, sunt oameni care apreciază ce se face în domeniul media creștin, care sunt influențați de emisiunile noastre. Subiectele spirituale, educaționale, medicale, au un impact mare asupra celor ce ne ascultă, oamenii mărturisind des lucrul acesta prin intermediul telefoanelor în direct”.
Radio Vocea Speranţei dezvăluie esenţa frumuseţii vieţii şi oferă promisiunea biblică tuturor celor care ştiu că istoria trecătoare şi instabilă a acestei lumi este doar partea văzută de omul sceptic şi că, dincolo de ea, se află istoria la cârma căreia stă însuşi Dumnezeu.
5.473 Comentarii