Puterea de a face o lume mai bună

Adaugat la data martie 16, 2017 cu niciun comentariu

De câţiva ani, Bob Votruba călătoreşte, alături de câinele său Bogart, într-un autobuz pentru copii, pentru a-şi îndeplini misiunea de a face „un milion de acte de bunătate”, notează CNN. Ceea ce a declanşat această dorinţă a fost evenimentul din 16 aprilie 2007, când 32 de oameni au fost împușcaţi fatal la Virigina Tech. Odată ajuns la locul incidentului, acesta a vorbit cu oamenii din zonă despre tragedia petrecută, iar emoţiile pe care le-a trăit în acele zile i-au alimentat motivaţia de a face o schimbare în viaţa sa.

Aşa că şi-a vândut agoniselile şi şi-a anunţat copiii, care urmau să plece la facultate, că îşi va dedica timpul unei misiuni de răspândire a mesajelor de bunătate prin campusurile din toată ţara. El a colectat, în drumul său, peste 400 de notiţe despre bunătate lăsate de copiii şi adulţii cu care a conversat. Un copil de numai trei ani, ajutat de mama sa, i-a lăsat un astfel de mesaj în care scria simplu „Fii amabil”, iar un bătrân de 92 de ani, căsătorit de 60 de ani, împărtăşea câteva cuvinte pline de înţelepciune: „Spune-i dragostei tale în fiecare zi că o iubeşti”. Astfel de cuvinte, spune Votruba, „îţi încălzesc sufletul” chiar şi în cele mai răcoroase zile.

Laura Miller, asistentă administrativă la Universitatea Duquesene, a devenit un fel de „agent secret” al faptelor de bunătate, inspirată de dorinţa unei cititoare a blogului său, cu ocazia zilei sale de naştere, notează CNN. Aceasta din urmă i-a sugerat Laurei să facă un gest de bunătate pentru cineva în numele ei. Ideea s-a transformat rapid în multiple misiuni cu scopul de a răspândi bunătatea prin cadouri simple, dar care pot însenina cu uşurinţă ziua cuiva: de la carduri cadou la cafenele, până la monede pentru spălătorie sau citate scrise pe felicitări. Astăzi, Miller a adunat 80 de „agenţi afiliaţi” în SUA, care transmit mesajul de bunătate mai departe, în diverse oraşe. Laura susţine că acest proiect este „una dintre cele mai mari onoruri din viaţa mea”.

Dr. Jonathan Haidt, profesor asociat în psihologie la Universitatea din Virginia, foloseşte termenul de nobleţe pentru a descrie acea emoţie trăită în momentul în care experimentăm „frumuseţea morală”, arată Oprah. Faptele de curaj, generozitate sau compasiune la care asistăm sau despre care citim au puterea de a ne transforma în persoane mai bune şi de a ne îndemna să facem, la rândul nostru, o acţiune benefică pentru cineva. Aşa cum susţine dr. Haidt, „nobleţea are un efect de propagare ce conduce la schimbări cognitive, emoţionale şi de comportament”.

Stă în puterea fiecăruia dintre noi să răspândim bunătatea şi astfel să contribuim la schimbarea lumii în bine. Iată câteva idei notate de Positivity Blog, care te pot inspira în acest sens.

În primul rând, fii recunoscător. Nu uita să mulţumeşti fiecărei persoane care a contribuit chiar şi cu un lucru minor la bunăstarea ta. Poate că cineva ţi-a deschis uşa când intrai într-un magazin, te-a ajutat să cari plasele, te-a ascultat în momente dificile… Oferă-le în schimb un „mulţumesc!”, însoţit de un zâmbet larg şi sincer.

Învaţă să te pui în pantofii celuilalt. În acest mod vei înţelege prin ce trece celălalt şi vei ştii cum să acţionezi astfel încât să eviţi situaţiile neplăcute.

Renunţă la judecarea celorlalţi şi la criticile neconstructive. Ambele modalităţi îl determină pe celălalt să devină mai închis, mai frustrat şi să îşi piardă încrederea în sine. Încearcă mai degrabă să încurajezi prin vorbele şi faptele tale.

Fă un cadou neaşteptat. Atunci când dăruieşti ceva cuiva te simţi încărcat de un sentiment înălţător. Fie că este vorba de o carte inspiraţională, un tricou cu un mesaj vesel sau chiar un articol interesant sau o melodie motivaţională, oferă astfel de mici surprize celor din jur.

Oferă-ţi ajutorul necondiţionat. Nu privi indiferent spre ceilalţi în momentele în care nu se descurcă, ori ar mai avea nevoie de o mână de ajutor. De asemenea, poţi încerca să te înscrii ca voluntar la cămine pentru copii sau pentru bătrâni, ori să participi la tot felul de mişcări şi acţiuni organizate pentru binele celor din jur.

Fii acolo pentru cei care au nevoie de tine. Ai observat probabil că în anumite situaţii tindem să îi ignorăm pe cei la care ţinem, ori să amânăm să îi ajutăm sau să îi ascultăm când au nevoie, pentru că suntem mult prea ocupaţi cu lucruri care, până la urmă, nu ne aduc beneficii extraordinare.

Încearcă să aplici regula „datului mai departe”. Dacă cineva a făcut un act de bunătate pentru tine, lasă-te inspirat de exemplu său şi ajută, cu prima ocazie, pe cineva aflat în nevoie.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu