Punctul de plecare – Prof. Jacques Doukhan (II) – 26.03.2022

Adaugat la data martie 26, 2022 cu 1 comentariu

5.384 Comentarii

  1. […] primăvara anului 2022, l-am intervievat pentru a doua oară pe venerabilul profesor de exegeză ebraică Jacques Doukhan. În urmă cu zece ani, în primul interviu, am parcurs viaţa sa: începutul, într-o familie de […]

  2. Vă mulțumim pentru poveștile de viață, de credință și de împlinire în contextul comunității universale adventiste, pentru aceste eforturi de a expune înaintea noastră experiența unor oameni, în aparență obișnuiți, pe care Dumnezeu i-a transformat în adevărate personalități ale lumii adventiste. Suntem o lume măruntă, de care lumea mare se jenează chiar și atunci când ne admiră, dar avem dreptul să ne mândrim cu Dumnezeu și cu cuvântul Lui.

    Cunosc pe Profesorul Jacques Benjamin Doukhan de circa 25 de ani. Ne-am întâlnit la Ierusalim și la Cernica, îmi amintesc că am discutat despre ebraica lui Daniel, după ce m-a invitat în apartamentul în care era cazat. Din copilărie am fost aproape de evrei și m-au fascinat evreii care s-au creștinat și au suferit pierderi. Prof. Doukhan are propria sa familie fericită, dar familia din care provine nu l-a urmat. Fratele lui a primit cândva credința adventistă, dar a abandonat.

    Profesorul are acum 82 de ani. Am răsfoit disertația sa doctorală, care este un studiu amplu asupra Genezei, cu o biliografie foarte bogată, cu schițe structurale, studii lingvistice și teologice. De la început m-a frapat faptul că fusese scrisă în niște vremuri în care nu existau calculatoarele personale. Era dactilografiată curat, iar textul ebraic apărea cu caractere ebraice, încadrat fiind în text englezesc. O asemenea lucrare ia destul timp numai s-o scrii, dară-mi-te să fii și autor original.

    Avem în limba română comentariile la Daniel și la Apocalipsa pe care le-a scris fratele Doukhan, dintr-o perspectivă iudaică și pentru evrei — dar nu numai. Sper că a lăsat deja catedra. Acum e timpul să mai scrie. Mulți ani, dragă profesore! Vă mulțumim, frate pastor Adrian Bocăneanu! PUNCTUL DE PLECARE este extrem de important, deoarece fără el nu există punct de sosire.

Lasa un comentariu


SperantaTV

FREE
VIEW