Proiectul noilor legi urmează să intre pe circuitul de avizare interministerială, dar în următoarele zece zile, mai pot fi aduse observaţii

Adaugat la data februarie 28, 2023 cu niciun comentariu

Primii elevi vizaţi de modificările propuse sunt cei care vor intra în clasa a V-a la toamnă. Pe lângă Evaluarea naţională, examen obligatoriu, va fi prima generaţie care va putea susţine şi admiterea la un anumit liceu. În funcţie de profil vor avea 2 probe în plus faţă de evaluarea naţională.

Reprezentanţii părinţilor şi cei ai elevilor nu sunt de acord cu admiterea paralelă la liceu, chiar dacă pragul a fost coborât de la 90% din locuri la maximum 60%.

Şi examenul de bacalaureat vine cu schimbări. La probele de competenţe se adaugă încă o limbă străină la care se acorda calificative recunoscute internaţional. Se păstrează proba la limba şi literatura română şi cea de competenţe digitale. Toate se pot susţine în timpul anului. Pe lângă română, proba obligatorie de profil şi cea la alegere apare una nouă, numite probă încrucişată.

Acest nou tip de examen cu admitere paralelă la liceu va fi susţinut abia în 2027 iar bacalaureatul nou va fi dat de elevii care intră în clasa a IX-a anul viitor.

Ministrul Educației, Ligia Deca a declarat luni că proiectele au beneficiat de un amplu proces de consolidare, iar astăzi vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației, unde vor fi în consultare publică încă 10 zile.

Ministrul Ligia Deca a mai spus că se dorește un moment de respiro de 10 zile, ca cei care vor să facă observații să le poată face.

Ne dorim ca pe 8 martie să pornească procesul de avizare interministerială. Apoi dezbaterea în Parlament, a spus ministrul Educației.

Declarații ale ministrului Educației:

– Știm rezultatele PISA, ce indică un grad limitat de performanță, 2 din 10 elevi candidați la Bacalaureat nu l-au luat

– La liceele pedagogice vom păstra  specializarea de invatator-educator, dar absolventii se vor putea angaja doar pe perioada determinată. Daca vor dori să se titularizeze trebuie să urmeze studii superioare.

– Profesia didactică necesită studii superioare

– Vom generaliza masteratul didactic care include 80% practică – cei care se inscriu primesc bursă lunară egală cu salariul brut

– Curriculum va fi  la decizia elevului din curriculum scolii, portofoliul educațional devine un instrument cheie pentru orientarea elevului.

– Vor fi crescute burserle- bursa de merit, de la 250 la 450 de lei / Bursele pentru olimpici- burse de 700 de lei /

– Cei cu performanțe înalte vor putea promova 2 ani într-un an

– Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs.

28.02.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu