Proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare: Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament

Adaugat la data septembrie 26, 2023 cu niciun comentariu

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind reducerea deficitului bugetar, cu mici modificări față de varianta inițială. Iar astăzi își va asuma răspunderea în Parlament. Astfel, vom plăti noi cote de TVA pentru anumite produse și servicii. Luxul va fi taxat suplimentar, la fel și companiile și băncile. În plus, guvernanții elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, agricultură, industrie alimentară şi construcţii. Deși proiectul de lege e criticat din mai multe direcții, în special de patronate și sindicate, șansele unei moțiuni de cenzură sunt scăzute.

Nu trecem printr-o nouă perioadă de austeritate, a subliniat Marcel Ciolacu la ședința în care guvernul a adoptat proiectul de lege cu măsurile fiscale noi.

Premierul Marcel Ciolacu: “Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcţiona în asemenea condiţii. […] Se vor desfiinţa mii de posturi de şefi, cu toată liota de consilieri, şoferi şi secretari. Este cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluţie şi ar fi fost de aşteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a întâmplat, am să fac eu acest lucru. Nu am de gând să dau niciun pas înapoi. Este nevoie de o reformă majoră şi sunt pregătit să mi-o asum, fiindcă este singura şansă pentru a continua dezvoltarea României.”

Pachetul de măsuri a suferit câteva modificări în ultima ședință dinaintea asumării răspunderii. De exemplu, TVA pentru spectacole și concerte nu va mai crește la 19%, ci doar la 9%, iar pentru tichetele de masă va fi un act normativ separat.

Rămân însă măsurile care supără cel mai mult mediul privat: companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro și băncile vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Tot 1% vor plăti microîntreprinderile cu cifra de afaceri până în 60 000 de euro. Dacă depășesc acest prag, impozitul va fi de 3 la sută.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu mai sunt scutiți de plata contribuției la sănătate. Stoparea risipei trebuie să înceapă din sectorul public, spun reprezentanții companiilor.

Consiliul Economic și Social, care a dat aviz nefavorabil măsurilor, transmite aceleași preocupări: impozitul de 3 la sută pentru microîntreprideri, impozitarea pe cifra de afaceri și eliminarea facilităților fiscale vor împovăra economia, susține Consiliul. Sindicatele amenință că vor continua grevele și vor merge până la a bloca activitatea în unele instituții.

sursa: TVR

26.09.2023

5.472 Comentarii

Lasa un comentariu