În zilele de 16 și 17 mai, producătorul american de filme documentare Martin Doblmeier s-a aflat în partea de vest a țării noastre și a participat la evenimente publice organizate de SperantaTV și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din zona Banatului – premiera publică în România a filmelor documentare Adventiștii și Adventiștii 2.
Dl. Doblmeier, care deține propria sa casă de producție numită Journey Films, produce documentare axate pe credință și spiritualitate și modul în care religia determină atitudini și acțiuni cu valoarea socială. Unele dintre filmele sale sunt un portret al unor personalități remarcabile din istoria recentă, ca Albert Schweitzer, marele organist si teolog protestant care a devenit medic și și-a dedicat viata servirii africanilor, sau Dietrich Bonhoeffer, teologul luteran care a luat poziție împotriva lui Hitler într-o perioadă în care bisericile îl susțineau din convingere sau din teamă; altele prezinta grupuri însuflețite de o anumită experiență spirituală comună, precum Comunitatea Arca (L’Arche), inițiată de Jean Vanier, care a adunat persoane cu handicap mintal pe care le-a tratat dupa principiile spirituale ale Predicii de pe Munte. Uneori sunt explorate experiențe diverse unite printr-o decizie comună, precum Puterea Iertării.
În ultimii ani, dl. Doblmeier a fost atras de o denominațiune protestantă minoritară, adventiștii de ziua a șaptea. După cum explică el însuși, “pe de o parte aceștia adoptă poziții teologice destul de conservatoare, cum ar fi doctrina despre creațiune; pe de altă parte ei sunt în avangarda științifică prin proceduri și echipamente medicale revoluționare. Pe de o parte ei susțin că revenirea lui Isus Hristos este apropiată; pe de altă parte, ei fac eforturi și sacrificii neobișnuite pentru a îmbunătăți viața credincioșilor și a societății din jur aici și acum.”
În 2010 a fost lansat filmul documentar Adventistii. După o scurtă introducere istorică, filmul prezintă pozițiile și practicile adventiste care i-au așezat printre cele mai studiate populații de pe glob, cu avantaje ieșite din comun în ce privește longevitatea și incidența bolilor cronice, dar și instituții adventiste de sănătate care rămân fidele concepției adventiste inițiale privind natura holistă a ființei umane și explorează tehnologii de ultimă oră pentru îngrijirea suferinzilor. Filmul a fost difuzat extensiv pe rețeaua publică de televiziune americană PBS, cu un răspuns excepțional din partea publicului și un Premiu Gabriel.
Doi ani mai târziu a fost lansat filmul Adventiștii II, care prezință șapte exemple de misiune medicală adventistă pe diferite continente: intervenția de urgență după cutremurul catastrofal din Haiti, misiuni medicale pe fluviul Amazon și în Malawi, și spitalul adventist Sir Run Run Shaw din Republica Populară Chineză. Acest film a fost de asemenea prezentat pe PBS și a devenit best-seller pe www.amazon. După primul și al doilea film, Adrian Bocăneanu l-a intervievat pe dl. Doblmeier pentru emisiunea Punctul de plecare. În luna aprilie a acestui an, dl. Doblmeier a lansat un al treilea film despre adventiști, de data aceasta despre educația adventistă din Statele Unite.
Cu ocazia vizitei în România au fost organizate trei evenimente, care au urmărit un program asemănător: prezentarea unor fragmente din producțiile lui Martin Doblmeier comentate în conversații între regizor și Adrian Bocăneanu: vizionarea unui fragment din filmul despre Albert Schweitzer, a trei fragmente din filmele Adventiștii și Adventiștii 2, și a trailerului celui mai recent film despre educația adventistă.
La Timisoara programul public s-a desfasurat in biserica Maranatha (vechea biserică din Piata Stefan Furtună). Sala a fost plina, corul AMiCUS din localitate a cântat cu multă însuflețire. Dl. Doblmeier, care nu este adventist, ne-a urat un Sabat fericit.
Sâmbătă dimineața, la Arad, programul s-a desfășurat în sala Palatului de cultură, o sala foarte frumoasa, istorica, cu o participare foarte frumoasa – in jur de 450 de persoane. Între persoanele oficiale care au participat și au luat cuvântul s-au aflat dl. Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, dl. ing. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, împreună cu soția, dl. Simion Incicău, primarul comunei Șepreuș, dna prof. dr. Lizica Mihuț, președinta Universitatii de stat Aurel Vlaicu, preotul Gabriel Mariș, consilier al Arhiepiscopiei Aradului, protopopul Sorin Seviciu al bisericii greco-catolice din Arad si dl Ionel Schlesinger, presedintele Comunitatii evreiesti din Timisoara. A urmat o vizită la Universitatea de stat Vasile Goldiș din Arad, cu ocazia Zilelor Universității.
Programul dlui Martin Doblmeier s-a terminat sâmbătă seara la Oradea. Aici intalnirea a fost organizata în superba sală de concerte a Filarmonicii. Sala a fost plină, muzica foarte atrăgătoare, iar atmosfera plină de interes. Ca persoane oficiale au participat și au luat cuvântul dl Claudiu Pop, prefectul județului Bihor, dl Cornel Popa, președintele Consiliului Județean, prof. dr. Florian Bodoc, decan al Facultății de Medicină din Universitatea Oradea și membru al Senatului României, dr. Sonia Drăghici, membru al Camerei Deputaților, prof. dr. Cornel Teodor Durgheu, decan al Facultății de Arte din Universitatea Oradea, dl. Florin Bogdan, consilier județean și dna Debelco Boglarco, consilier municipal.
Participarea sotiei dlui Doblmeier, Jelena, originară din Belgrad, dr. în științe, a adaugat un element subiectiv de caldură și simpatie regională. Cu ocazia aceasta, dl Doblmeier a fost din nou intervievat pentru emisiunea Punctul de plecare.
Biserica adventistă a fost reprezentată de conducerea Conferinței Banat: pastorii Mihai Maur, președinte, Pavel Memete, secretar general, Ionel Soponariu, trezorier, și Narcis Ardelean, director pentru activitățile de copii și tineret, care a asigurat și traducerea. Pastorii din zonă au asigurat o organizare excepțională a unor evenimente care i-au inspirat și entuziasmat pe participanți.
Martin Doblmeier a fost sincer uimit, atat de participarea plina de caldura a credincioșilor adventisti și a prietenilor acestora, cât si de prezența și de discursurile oficialitatilor de rang atât de inalt, spunând că ar vrea sa revina cât mai curând în România și să viziteze și capitala Bucuresti.
Cele două filme, cu subtitrare românească, pot fi urmărite în arhiva Speranța TV aici: Adventiștii si Adventiștii 2.
Adrian Bocaneanu, Director Relații Externe, Centrul Media Speranța
Foto: Daniel Albu si Cristina Bede
5.435 Comentarii