Prima grevă generală în învățământ din ultimii 18 ani. Angajații sunt nemulțumiți de nivelul salarizării

Adaugat la data mai 22, 2023 cu niciun comentariu

Aproximativ 150.000 de cadre didactice și 60.000 de persoane care lucrează ca auxiliar didactic în unitățile de învățământ au anunțat că sunt în grevă generală de astăzi.

Nu toate cadrele didactice dintr-o unitate de învățământ participă la grevă, iar, în anumite cazuri, nu s-a reușit comasarea orelor susținute de acestea astfel că sunt școli unde elevii sunt chemați pentru o oră sau două în prima parte a zilei și trebuie să revină pentru o oră sau două după prânz.

Copiii care se află în școli sunt supravegheați de profesori chiar dacă aceștia sunt în grevă.

Sindicaliştii recomandă părinţilor să ţină copiii acasă în timpul grevei, deşi au dat asigurări că “nu se va pune lacătul pe şcoli”.

Sunt şcoli care vor fi 100% în grevă şi nu are cine să-i supravegheze. Recomandarea pentru părinţi este să-i ţină pe copii acasă, dar şcolile nu se închid. Să fie foarte clar: nu se pune lacătul pe şcoli. Acolo unde sunt profesori negrevişti vor avea grijă de copii dacă aceştia vin la şcoală” a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.

Astăzi nu sunt planificate negocieri între sindicaliști și guvernanți .

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului.

Această măsură care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

“Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se preciza în comunicat.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a subliniat că pentru a stopa o astfel de acţiune sindicaliştii trebuie să primească din partea Executivului o soluţie care să fie credibilă şi care să ofere perspective foarte clare. “Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri“, a precizat duminică Nistor.

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis duminică sindicaliștilor că nu pot lăsa copiii “suspendați” în prag de examene.

Nicolae Ciucă: În dialogul pe care l-am avut aţi înțeles problemele care sunt la nivel național. Nu pot să nu vorbim și să facem în așa fel încât să nu ducem la bun sfârșit ceea ce ne angajăm că putem, fiecare dintre noi. Au fost toate situațiile prin care a trebuit să asigurăm gestionarea și rămânerea în echilibru a societății, a economiei, a educației, a sănătății, a tot ceea ce avem noi de gestionat de la nivelul Guvernului. Din acest buget trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm tot ceea ce trebuie asigurat pentru buna funcționare a întregii țării.

Am asumat că prioritatea este educația și în continuare va fi public că prioritatea este educația, ea rămâne în topul asumărilor noastre la nivelul coaliției. Am discutat și am făcut în așa fel încât Legile Educației să fie cele mai dezbătute, deci, până în acest moment.

Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniștea părinților și este vorba de ceea ce proiectăm pentru țara noastră, iar asta nu se poate face decât prin educație.

În perioada următoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi autorităţi, însă acestea trebuie să vină cu “oferte foarte tranşante şi clare ca termen şi ca sume”, au transmis reprezentanții angajaților din educație.

22.05.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu