Președintele Iohannis participă în Polonia la întâlnirea președintelui Joe Biden cu liderii din Europa Centrală și de Est

Adaugat la data februarie 22, 2023 cu niciun comentariu

Președintele Klaus Iohannis participă miercuri, 22 februarie 2023, la Varșovia (Polonia), alături de președintele polonez Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (care reunește liderii a nouă state din Europa Centrală și de Est), avându-i ca invitați pe președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și pe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Summitul B9 se desfășoară în contextul împlinirii unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, și are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliații de pe Flancul Estic al NATO și SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

Agenda discuțiilor va viza continuarea sprijinului pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susținerea pentru aspirațiile sale euroatlantice, precum și demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Vor fi abordate, de asemenea, modalitățile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internațional, pentru crimele comise în Ucraina.

O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate.

22.02.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu