Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va efectua o vizită de stat în Germania, între 2 şi 4 iulie

Adaugat la data mai 09, 2023 cu niciun comentariu

Emmanuel Macron va efectua, între 2 şi 4 iulie, o vizită de stat în Germania, prima după anul 2000 a unui şef de stat francez, a anunţat luni preşedinţia germană, citată de AFP.

“Acest eveniment deosebit marchează începutul unui nou capitol în prietenia care uneşte cele două ţări de decenii”, relevă comunicatul preşedinţiei.

“Prin această vizită de stat, preşedintele Macron aduce un omagiu prieteniei strânse care leagă ţările noastre, cu prilejul celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Elysee”, semnat pe 22 ianuarie 1963 de Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer, a adăugat sursa menţionată.

“Împreună, preşedintele francez şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier vor vizita mai multe regiuni din Germania şi vor sublinia astfel legăturile unice dintre statele noastre, cetăţenii noştri şi în special dintre tinerii germani şi francezi”, a precizat preşedinţia germană.

“Aceasta va fi prima vizită de stat a unui preşedinte francez în Germania de după anul 2000”, a subliniat Palatul Elysee, citat în comunicatul german, adăugând că “această onoare făcută preşedintelui Republicii va marca astfel o nouă etapă a prieteniei franco-germane”.

Vizita de stat a lui Emmanuel Macron este anunţată după luni de fricţiuni între Paris şi Berlin pe multiple subiecte, de la energia nucleară la emisiile de CO2 ale autovehiculelor, precum şi pe teme precum relaţiile cu Washingtonul şi apărarea europeană.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, se va afla la Paris marţi şi miercuri. Aceasta va fi primită de preşedintele Macron marţi, înainte de a participa ziua următoare la Consiliul de Miniştri.

Omoloaga sa franceză, Catherine Colonna, este aşteptată joi la Berlin pentru discuţii cu miniştrii afacerilor externe german, iordanian şi egiptean asupra situaţiei din Orientul Mijlociu.

De asemenea, Emmanuel Macron va efectua pe 6 iunie o vizită la Potsdam, în apropiere de Berlin. Potrivit Palatului Elysee, această deplasare va fi dedicată “pregătirii împreună a următoarelor evenimente europene şi internaţionale majore”, printre care se numără Summitul privind Noul Pact financiar mondial de la Paris, 22-23 iunie, Consiliul European, 29-30 iunie, şi Summitul NATO din 11 iulie.

09.05.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu