Preşedintele American, Joe Biden, a sosit, luni seară, în Polonia, cu trenul, din Ucraina, după vizita-surpriză la Kiev. Preşedintele SUA este aşteptat să susţină un discurs istoric la Varșovia.

Adaugat la data februarie 21, 2023 cu niciun comentariu

Este un moment şi un loc simbolic ales de Joe Biden, pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Miercuri sunt aşteptaţi la Varşovia şi liderii de state din Formatul Bucureşti 9 – între care și președintele Klaus Iohannis – din care fac parte 9 state din flancul estic al NATO. La Varşovia va fi prezent şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Vizita de luni a lui Joe Biden la Kiev este demonstraţie majoră de sprijin pentru preşedintele Zelenski şi pentru Ucraina și a avut loc cu doar câteva zile înaintea marcării unui an de la invazia rusă.

Cei doi preşedinţi au transmis, într-o conferință de presă comună, mesaje puternice de sprijin politic şi militar.

A fost prima deplasare în Ucraina a liderului de la Casa Albă de la declanşarea agresiunii ruse și a avut loc cu o zi înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să susţină un discurs la Moscova.

Călătoria președintelui american a avut loc în momentul în care miniștrii de externe ai UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre procurarea în comun de muniție pe care să o furnizeze Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei.

21.02.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu