Preoţii comunităţilor de etnie română din Ucraina nu aparţin de Patriarhia Română, de Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană

Adaugat la data ianuarie 25, 2023 cu niciun comentariu

Patriarhia Română a precizat că “există o structură ecleziastică ortodoxă care şi-a declarat independenţa în relaţie cu Patriarhia Moscovei şi care se manifestă ca autocefală”.

“Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieşirea de sub jurisdicţia ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârşitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând, în condiţiile împlinirii dreptăţii, întrucât pacea presupune dreptatea”, arată Patriarhia Română.

BOR a pledat şi pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din toate ţările, nu doar din Ucraina, respectiv pentru păstrarea identităţii lingvistice, religioase şi culturale. Patriarhia Română adaugă că realitatea din diaspora şi din comunităţile româneşti din jurul graniţelor este în funcţie de mulţi factori locali şi socio-culturali, dar este esenţială “păstrarea şi cultivarea conştiinţei creştine, fidelitatea faţă de adevărul de credinţă şi de valorile morale rodite de acesta”.

25.01.2023

5.396 Comentarii

Lasa un comentariu