Posibilitatea exmatriculării elevilor, adoptată de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor

Adaugat la data aprilie 22, 2023 cu niciun comentariu

Ultimele cazuri de violenţă din şcoli i-au determinat pe deputaţii din Comisia de învăţământ să reintroducă posibilitatea exmatriculării în noua Lege a Educaţiei. Măsura va putea fi pusă în aplicare în caz de abateri extrem de grave şi doar după ce au fost parcurse mai multe etape.

Reglementarea va putea fi aplicată din momentul în care legile Educației vor intra în vigoare și dacă amendamentul despus astăzi va fi aprobat in Senat, cameră decizională în cazul acestei legi.

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis, vineri, printr-un amendament introdus la dezbaterea proiectului legii învăţământului preuniversitar, ca elevii extrem de violenți din învăţământul obligatoriu să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie

Proiectul propus de guvern prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor.

Nu este încă foarte clar dacă elevul exmatriculat va putea fi reînscris ulterior în învățământ, într-o altă școală.

Cazurile de violență, din ultima vreme, din școli  au fost argumentele pentru introducerea acestui amendament.

Discuțiile vor continua până pe 27 aprilie. Sunt aproximativ 1000 de amendamente care trebuie dezbătute. Votul final va fi dat pe 3 mai.

22.04.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu