Ca în fiecare an, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, românii manifestă un interes deosebit în folosirea articolelor pirotehnice, pentru a marca trecerea in noul an.
Folosirea în exces a articolelor pirotehnice, mânuirea necorespunzătoare a acestora, precum și darea spre folosință copiilor pot provoca prejudicii grave atât asupra persoanelor (răni, infirmități) cât și asupra mijloacelor fixe sau mobile (incendii, distrugeri).
Legislația în vigoare prevede că persoanele fizice pot folosi articole pirotehnice numai din categoria I, adica cele care au un nivel de risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil; pentru organizarea jocurilor de artificii cu articole pirotehnice din celalalte categorii este necesar acordul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, al Primăriei Capitalei și avizul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, cu respectarea condițiilor prevazute de lege.
Folosirea articolelor pirotehnice în perioada de iarnă a cunoscut un trend descendent față de anii anteriori, fapt confirmat și de numărul persoanelor care au suferit răni. Până în anul 2006, când M.A.I. a propus modificarea legii, numărul de răniri era de ordinul a două, trei sute de persoane, inclusiv un deces; anul trecut au fost înregistrate la unitățile spitalicești doar 11 persoane cu răni ușoare.
Orice operațiune efectuată fără drept cu articole pirotehnice se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an (Legea nr.126/1995, privind regimul materialelor explozive, a normelor de deţinere, comercializare şi folosire a acestora de către persoanele fizice şi juridice, modificată şi completate de Legea nr.262/2005).
SFATURI
- Numai persoanele fizice şi juridice autorizate vor putea comercializa materiale pe bază de amestecuri pirotehnice, doar în perioada 27 – 31 dec.;
- Urmăriţi dacă produsele pe care doriţi să le cumpăraţi au înscrise instrucţiunile de mânuire şi folosire în limba română;
- Conformaţi-vă acestor instrucţiuni pentru a evita producerea de accidente ce pot duce la vătămări fizice şi chiar mutilări;
- Comercializarea în afara perioadei permise se sancţionează cu amendă de la 3000 la 6000 RON;
- Lipsa autorizaţiei de comercializare, precum şi neavizarea autorizaţiei pe anul în curs, se sancţionează contravenţional cu amendă între 2000 şi 5000 RON;
- Vânzarea obiectelor pirotehnice persoanelor sub 18 ani este interzisă şi se sancţionează contravenţional cu amendă între 3000 şi 6000 RON;
- Nu folosiţi materialele explozive decât în intervalul 31 dec. – 01 ian., pentru că altfel veţi plăti o amendă între 3000 şi 6000 RON.
Este interzisă folosirea de către persoane fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice în următoarele locuri:
- Mijloacele de transport de orice fel (terestre, aeriene, navale, feroviare);
- Clădiri, indiferent de destinaţia acestora;
- Staţiile mijloacelor de transport, pe drumurile publice şi aleile pietonale;
- Pieţe, târguri, adunări şi manifestări publice de orice fel şi în cadrul grupurilor de persoane;
- Zonele în care există riscuri de producere a incendiilor şi exploziilor.
Totodată, facem recomandarea cadrelor didactice să nu permită elevilor, sub nici o formă, să introducă în unităţile de învăţământ artificii, petarde, pocnitori, etc. pentru a nu fi încălcată legea şi a nu se produce accidente.
Poliția Capitalei
5.436 Comentarii