Poliţia georgiană a arestat cel puţin 66 de persoane în timpul manifestaţiilor de marţi, din capitala Tbilisi

Adaugat la data martie 09, 2023 cu niciun comentariu

“Aproape 50 de poliţişti” au fost răniţi în aceste proteste, dispersate cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, a adăugat Ministerul georgian de Interne într-un comunicat.

Ministerul a indicat că au avut loc “incidente violente” în timpul acestor manifestaţii în apropierea Parlamentului Georgiei şi a precizat că “civili” au fost de asemenea răniţi, fără a specifica numărul lor.

Potrivit acestei surse, protestatarii au aruncat cu pietre şi “cocteiluri Molotov” asupra poliţiei, încercând să comită un “atac organizat” împotriva Parlamentului georgian.

Manifestanţii protestau împotriva unui proiect de lege ce ar obliga organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca “agenţi ai străinătăţii”, în caz contrar riscând amenzi.

Acest text aminteşte de o lege similară adoptată în Rusia în 2012 şi pe care Kremlinul o foloseşte pentru a reprima mass-media şi organizaţii de opoziţie sau simple voci critice, considerate “agenţi ai străinătăţii”, notează AFP.

Georgia, o mică fostă republică sovietică din Caucaz, îşi propune să se alăture UE şi NATO, dar mai multe măsuri ale guvernului au aruncat recent o umbră asupra acestor aspiraţii şi au ridicat îndoieli cu privire la legăturile sale cu Kremlinul.

La rândul său, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat legea adoptată marţi de deputaţii georgieni privind “agenţii străinătăţii”, considerând-o “incompatibilă” cu valorile UE şi cu obiectivul ţării de a se alătura blocului european.

“Această lege este incompatibilă cu valorile şi normele UE. Ea merge împotriva obiectivului declarat al Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, susţinut de o mare majoritate a cetăţenilor georgieni. Adoptarea sa finală ar putea avea repercusiuni grave asupra relaţiilor noastre”, a declarat Borrell, citat într-un comunicat transmis marţi seară.

09.03.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu